Brief ABP koe vee-industrie

Nieuwe campagne: pensioenfonds ABP maakt dierenleed mede mogelijk

Nieuws

Pensioenfonds ABP kan zijn borst natmaken. We starten vandaag een nieuwe campagne om het pensioenfonds wakker te schudden. ABP investeert wereldwijd miljarden in de vee-industrie. Dat doet het pensioenfonds met het geld van haar pensioendeelnemers. Maar liefst een op de zes Nederlanders heeft een pensioen bij ABP. Met een sms-actie, advertenties in landelijke kranten en een videostatement uit naam van ABP vragen we aandacht voor de miljardeninvesteringen in veefabrieken.

Pensioenfonds ABP investeert minimaal 8 miljard euro in bedrijven in de keten van de mondiale industriële vlees- en zuivelproductie, blijkt uit ons nieuwste onderzoek. En dat zonder dat het pensioenfonds een dierenwelzijnsbeleid heeft. ‘Dat kan niet langer’, vindt onze directeur Dirk-Jan Verdonk. ‘Met het geld van onder meer ambtenaren, leraren, en wetenschappers – mensen die dagelijks werken aan een toekomstbestendige wereld – houdt het pensioenfonds een industrie in stand die dieren uitbuit en een enorme bijdrage levert aan natuurvernietiging en klimaatverandering. Dat is een pijnlijke tegenstelling.’  

'Fake video, real news'

Als onderdeel van de campagne publiceren we vandaag een video waarin ‘de CEO van ABP’ toegeeft in bedrijven te investeren die massaal dierenleed veroorzaken. De werkelijke afzender van de video is echter niet ABP, maar zijn wij! World Animal Protection is wél bereid het eerlijke verhaal te vertellen, met behulp van een acteur. 

Ook adverteren we dit eerlijke verhaal paginagroot in landelijke kranten.

Dirk-Jan: ‘Kippen, koeien en varkens lijden enorm onder de leefomstandigheden in de wereldwijde vlees- en zuivelproductie en er komen regelmatig schokkende undercoverbeelden van mishandeling naar buiten. ABP blijft echter het pensioengeld van haar klanten – één op de zes Nederlanders – investeren in de wereldwijde vee-industrie, en houdt daarmee grootschalig dierenleed in stand. Met deze actie willen we ogen openen en ABP aanmoedigen te gaan bijdragen aan het afbouwen van de mondiale vee-industrie.’

ABP stopt acht miljard in dierenleed

Recent publiceerden we het onderzoeksrapport ABP: Investing in an uninhabitable world, over de miljardeninvesteringen van ABP in de vee-industrie. ABP steekt het pensioengeld van zijn deelnemers onder andere in McDonald’s, supermarktketen Costco en JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld. Een eerdere petitie vanuit de organisatie over investeringen in de vee-industrie werd door ABP voor ontvangst geweigerd.

We roepen ABP op om in te zetten op halvering van de wereldwijde vee-industrie per 2040, het invoeren van minimale dierenwelzijnsnormen en het sturen op kringlooplandbouw om de wereld voor dier en mens leefbaar te maken en te houden.  

Kom in actie

Update: Dit artikel was onderdeel van een campagne gericht aan ABP, en bevatte een sms-actie. Als dierenvriend kon je pensioenfonds ABP een sms sturen, waarna zij een geluidsfragment hoorden waarin je hen opriep niet meer te investeren in de vee-industrie. Deze actie is inmiddels voorbij.

Helaas geeft ABP nog geen gehoor aan de wens van het publiek: om niet langer te investeren in dierenleed. We blijven ABP motiveren om diervriendelijker te investeren. Jij kunt daarbij helpen. Steun ons werk met een gift of bekijk hoe je zelf kunt zorgen voor een diervriendelijk pensioen.

Tips voor een diervriendelijk pensioen

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over