JPMorgan Chase - Wildlife. Not Entertainers

Onderzoek: Reisorganisatie TUI scoort slecht op dierenwelzijn

Nieuws

Houd je van dieren? Let dan goed op bij wie je je vakantie boekt. Onlangs deden we onderzoek naar dierenwelzijn bij reisorganisaties, en daar kwam niet iedereen even goed uit de bus. TUI Group verkoopt bijvoorbeeld nog steeds excursies en ervaringen waarbij wilde dieren ernstig worden uitgebuit.

TUI is niet de enige reisorganisatie die slecht scoort op dierenwelzijn. Ook GetYourGuide, Trip.com, Klook en Traveloka verkopen activiteiten met wilde dieren, zoals olifanten wassen, fotosessies met tijgerwelpjes en zwemmen met dolfijnen. Gelukkig zijn er ook reisorganisaties die het beter doen. Airbnb, Booking.com en The Travel Corporation hebben de promotie en verkoop van entertainment met wilde dieren in gevangenschap uit hun aanbod geschrapt.

Geen gezellig dagje uit
Het is goed opletten geblazen als je een activiteit koopt, want reisorganisaties presenteren wrede dierenactiviteiten vaak als projecten die bijdragen aan conservatie of educatie. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection, vindt dat misleidend. ‘Voor sommige reisorganisaties is commercie nog steeds belangrijker dan dierenwelzijn. Ze presenteren de attracties met wilde dieren als ‘gezellig dagje uit’, maar de waarheid is dat direct contact met deze dieren allesbehalve onschuldig is. De dieren worden uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt en vaak veel te vroeg van hun moeder gescheiden, om vervolgens een hartverscheurend wrede training te ondergaan die ze onderdanig maakt voor toeristen. Maar natuurlijk is dat niet wat de reisadvertenties tonen.’

Tiger Selfies Exposed

Volg je verstand
Zolang deze activiteiten worden aangeboden, is het als reiziger extra belangrijk om alert te zijn. Je kunt bewust voor verantwoord toerisme kiezen, door nooit wrede attracties met wilde dieren te boeken én kritisch te zijn op het dierenwelzijnsbeleid van je reisorganisatie. Kuijpers: ‘Gelukkig beseffen steeds meer toeristen wat entertainment met wilde dieren inhoudt en dat dat niet verantwoord is. Wilde dieren zijn geen entertainers, wilde dieren horen in het wild. We vragen vakantiegangers om er niet vanuit te gaan dat alles wat wordt aangeboden oké is, en hun twijfels aan de reisorganisatie kenbaar te maken.’

Diervriendelijk beleid
We werken nauw samen met verschillende reisorganisaties om het beleid diervriendelijker te maken. Zo hebben we contact met Expedia, die onlangs bekendmaakte geen attracties met dolfijnen en walvissen meer te verkopen, en beoordeelden we in 2020 ook al 14 reisorganisaties op hun dierenwelzijn. Wereldwijd hebben al 240 reisorganisaties de belofte gedaan om geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden. We hopen dat door dit rapport reisorganisaties die achterblijven, zoals TUI, de stap maken om diervriendelijk te worden en wrede attracties te schrappen.

Ben je benieuwd naar alle uitkomsten van de Real Responsible Traveller Guide?

Bekijk hier het rapport

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over