Overheid steunt dieronvriendelijke bedrijven

Overheid medeplichtig aan toename wereldwijd dierenleed

Nieuws

De Nederlandse overheid ondersteunt het wereldwijde lijden van dieren in de vee-industrie. Ze helpt namelijk Nederlandse bedrijven die veesystemen maken voor het buitenland, en stelt daarbij geen of onvoldoende dierenwelzijnseisen. Dat blijkt uit ons onderzoek.

Zo steunt de overheid Nederlandse bedrijven die bijdragen aan dieronvriendelijke vee-industrie in landen als Rusland, Oekraïne en China. Een van de conclusies van ons rapport Merchants of misery is dat de overheid in de afgelopen kabinetsperiode tientallen bedrijven hielp, terwijl zij hele lage of zelfs geen dierenwelzijnsstandaarden hebben.  

Varkensgevangenissen en plofkipfabrieken

De onderzochte bedrijven maken systemen voor onder meer ventilatie, broedmachines en slachtapparatuur en exporteren die naar het buitenland. Daarnaast exporteren ze zelfs levende dieren of complete stalhuisvestingen, zoals kippenflats.

1017637_2


In deze zogenaamde kippenflats leven kippen met veel soortgenootjes in een kleine ruimte.

De overheid helpt bedrijven, die zakendoen in het buitenland, op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met handelsmissies, assistentie via ambassades, het sponsoren van handelsbeurzen, het leveren van projectfinanciering, onderzoekssubsidies en exportkredietverzekeringen. Met deze hulp zou de overheid bedrijven in een diervriendelijke richting kunnen sturen, maar tot dusverre gebeurt dat heel weinig. Zo krijgen Nederlandse bedrijven overheidssteun, terwijl zij kooihuisvesting voor plofkippen verkopen. 

Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection Nederland zegt:

“Al deze bedrijven zouden moeten bijdragen aan een beter dierenwelzijn. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Ze zijn betrokken bij de bouw van varkensgevangenissen, plofkipfabrieken en legbatterijen met slecht dierenwelzijn – die bovendien in veel gevallen tegenwoordig illegaal zijn in de EU (en dus ook in Nederland). Kortom: Nederlandse bedrijven dragen willens en wetens bij aan het wereldwijde lijden van dieren. En doordat de Nederlandse overheid hen ondersteunt, is zij medeplichtig aan het bevorderen van dierenleed in de wereldwijde vee-industrie.”

1016498


Varkens krijgen in deze 'varkensgevangenissen' niet de ruimte om zich om te draaien.

Stop het bevorderen van wereldwijd dierenleed 

Afgelopen oktober heeft het kabinet in het nieuwe regeerakkoord opgenomen dat zij dierenwelzijn internationaal wil verbeteren. Helaas bevordert ze nu ook nog dierenleed. 

Daarom roepen we de minister van Buitenlandse Handel, Sigrid Kaag, op om de steun aan dit wereldwijde dierenleed te stoppen. Teken de petitie en help het leven van miljarden dieren in de vee-industrie te verbeteren.

Teken de petitie

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over