plofkip, kip, pensioenfonds, eerlijk pensioenlabel

Pensioenfondsen kunnen grootschalig dierenleed voorkomen

Nieuws

Pensioenfondsen kunnen de levens van miljarden dieren wereldwijd verbeteren. Dat blijkt uit ons nieuwste onderzoeksrapport dat we opstelden als lid van het Eerlijk Pensioenlabel.

Als lid van een pensioenfonds betaal je via je salaris premie aan je pensioenfonds, zodat je later van je oude dag kunt genieten. Pensioenfondsen beleggen met dat geld om jouw pensioen voor de toekomst veilig te kunnen stellen. De fondsen kunnen ervoor kiezen om te beleggen in bedrijven die mens, milieu en dieren respecteren, maar ook in bedrijven die juist het tegenovergestelde doen; mensenrechten schenden, milieurampen veroorzaken of dierenwelzijn schaden. Denk aan het Amerikaanse Tyson Foods of fastfoodketen McDonald's. 

Uit het onderzoek dat we deden voor het Eerlijk Pensioenlabel blijkt dat de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen voor 3,4 miljard euro beleggen in 22 bedrijven met grote dierenwelzijnsrisico’s. Zo beleggen Nederlandse pensioenfondsen zowel in grote vleesproductiebedrijven, zoals het Amerikaanse Tyson Foods en de Chinese WH Group, als in fastfoodketens zoals McDonalds, en in multinationale supermarktketens als Carrefour, Tesco en Ahold/Delhaize. Al deze bedrijven gebruiken plofkippen en kooivarkens; varkens die in krappe kooien zijn opgesloten waarin ze letterlijk hun kont niet kunnen keren.

Het Eerlijk Pensioenlabel is een samenwerkingsverband van World Animal Protection, Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma's bij World Animal Protection en woordvoerder voor het Eerlijk Pensioenlabel, vertelt: ‘Met dit onderzoek maken we dierenwelzijnsrisico’s inzichtelijk voor pensioenfondsen en bieden we tegelijkertijd handvatten om massaal dierenleed te voorkomen. Dierenwelzijn in de voedselindustrie is te belangrijk en de financiële betrokkenheid van pensioenfondsen te groot om op de handen te blijven zitten.’ De pensioenfondsen kunnen ervoor kiezen om de bedrijven waarin zij beleggen te helpen om het dierenwelzijn te verbeteren. 

Grote kansen voor ABP en Zorg en Welzijn

In het rapport brengt het Eerlijk Pensioenlabel de risico’s per pensioenfonds en bedrijf in kaart. Vooral Pensioenfonds ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn zijn in een goede positie om dierenwelzijn wereldwijd te verbeteren. Het onderzoek van het Eerlijk Pensioenlabel laat zien dat ABP in totaal 1,7 miljard euro heeft geïnvesteerd in bedrijven zoals de Amerikaanse plofkipgiganten McDonald’s en Tyson Foods. Pensioenfonds Zorg en Welzijn investeerde 693 miljoen euro, onder meer in de supermarktketens Carrefour en Costco.

Pensioenfonds Horeca en Catering, wiens beleggingen ook onder de loep werden genomen, reageert positief op de publicatie. ‘Het Eerlijk Pensioenlabel maakt hiermee inzichtelijk waar de pijnpunten zitten en hoe pensioenfondsen daarmee aan de slag kunnen’, aldus woordvoerder Maaike Roelofse. Wel tempert ze verwachtingen over het tempo: ‘Pensioenfondsen kunnen niet alles tegelijk en moeten prioriteiten stellen.’ Pensioenfonds Horeca & Catering kiest voor een gestage verbetering en verdieping van haar duurzaamheidsbeleid.

‘Investeer in dierenwelzijn’

Het Eerlijk Pensioenlabel roept pensioenfondsen op om te investeren in dierenwelzijn, onder meer door zich te committeren aan de Farm Animal Responsible Minimum Standards. Via hun aandeelhouderschap moeten pensioenfondsen bedrijven motiveren betere dierenwelzijnsstandaarden te hanteren. Hebben gesprekken en het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen evenmin effect, dan kunnen ze hun geld terugtrekken om het signaal af te geven dat ze het dierenwelzijn moeten verbeteren.

Verdonk ziet goede kansen voor pensioenfondsen om hier werk van te maken: ‘Dierenwelzijn verbeteren heeft niet alleen impact op de levens van miljarden dieren, maar ook op de werkomstandigheden van werknemers en het klimaat. Het is té belangrijk en te veelomvattend om nog te negeren. Vanuit het Eerlijk Pensioenlabel helpen we pensioenfondsen graag om hierin stappen te zetten.’

Wil je weten wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw pensioen diervriendelijk wordt? Klik op de knop hieronder om daar verder over te lezen. 

Ik wil een diervriendelijk pensioen

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over