kip, dierenwelzijn, pensioenfondsen

Pensioenfondsen negeren dierenwelzijn

Nieuws

Vandaag lanceren we samen met vier andere maatschappelijke organisaties het Eerlijk Pensioenlabel. De lancering komt samen met een onderzoek naar de tien grootste pensioenfondsen in Nederland, waaruit blijkt dat het beleid van de fondsen op veel thema's, waaronder dierenwelzijn, onvoldoende is.

De uitkomst van het onderzoek van het Eerlijk Pensioenlabel lijkt op een schoolrapport vol dikke onvoldoendes. Volgens het label missen de pensioenfondsen essentieel beleid op belangrijke thema's, zoals dierenwelzijn, mensrechten, klimaatverandering, volksgezondheid en wapens. Het Eerlijk Pensioenlabel riepen we samen met Amnesty International Nederland, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX in het leven om verandering teweeg te brengen. Cor Oudes zegt namens het Eerlijk Pensioenlabel: 'We zijn geschrokken van de uitkomsten. Uit het beleggingsbeleid van een fonds moet ten minste blijken welke eisen het fonds stelt aan de bedrijven waarin het belegt, ook om te voorkomen dat het zelf via de beleggingen betrokken raakt bij maatschappelijke misstanden. Maar de fondsen maken onvoldoende duidelijk welke criteria zij hiervoor hanteren.'

Jouw geld naar dierenleed

Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma's bij World Animal Protection, vindt het zorgelijk dat pensioenfondsen geen dierenwelzijnsbeleid hebben. 'Het zet de deur wagenwijd open voor beleggingen in plofkippen, legbatterijen, kooivarkens en ander massaal dierenleed. Spaar je voor je pensioen, dan is de kans groot dat jouw geld bijdraagt aan het leed van ontelbaar veel dieren.' Op basis van een dierenwelzijnsbeleid zouden pensioenfondsen een positieve impact kunnen hebben, door dierenwelzijn te verbeteren of beleggingen in dierenleed uit te sluiten. Ook kunnen ze ervoor kiezen te beleggen in bedrijven die werken aan alternatieve voor dierlijke producten en zicht richten op plantaardige eiwitproducten. 

Pictured: A mother pig kept in a sow stall.

Onvoldoendes

Het onderzoek beoordeelt de pensioensector op vijftien belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals corruptie, belastingen en klimaatverandering. Bij alle fondsen is het gepubliceerde beleggingsbeleid voor de meeste thema’s ‘zeer slecht’ (laagste score), ‘slecht’, ‘ruim onvoldoende’ of ‘onvoldoende’. Alle pensioenfondsen scoorden 'ruim onvoldoende' of 'slecht' voor het klimaatbeleid en acht van de tien fondsen hebben geen beleid op belastingontwijking. Geen enkel pensioenfonds heeft een beleid om beleggingen in controversiële wapoens te voorkomen. 

Een positieve uitschieter is er bij PFZW, waarvan het beleid voor arbeidsrechten is beoordeeld als 'goed'. Daarnaast scoorden zes fondsen een 'voldoende' (6) of hoger op het thema transparantie. Dat komt doordat de fondsen relatief open zijn over de vraag in welke bedrijven ze beleggen en of zij die bedrijven aanspreken op onverantwoord gedrag. Onduidelijk blijft echter nog welke specifieke eisen de pensioenfondsen aan bedrijven stellen rond verantwoord ondernemen.  

Eerlijk Pensioenlabel

Op de website van het Eerlijk Pensioenlabel kunnen je bekijken hoe het beleggingsbeleid van het fonds waar jij bij bent aangesloten scoort op de vijftien maatschappelijke thema's, Je kunt dat vervolgens vergelijken met de scores van andere fondsen en via de website je fonds oproepen om het beleid te verbeteren en dit publiek kenbaar te maken. 

Het nu gepubliceerde onderzoek is een eerste studie naar het publieke beleid van de tien pensioenfondsen. Samen met de andere organisaties blijven we de komende jaren het beleid en de praktijk rond beleggingen van pensioenfondsen in de gaten houden. 

Meer over