Een leeuwin en haar welpen in het wild.

Tips voor vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland

Nieuws

Het klinkt ideaal: op reis gaan en daar je steentje bijdragen aan het welzijn van de lokale dieren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ervaring écht goed voor de dieren is? We helpen je graag op weg met onze tips.

Vrijwilligerswerk doen op reis is populair, en terecht. Want hoe mooi is het als je onderweg iets goeds kunt doen voor de lokale dieren? Helaas is het niet altijd zo rooskleurig als het lijkt. Regelmatig horen wij verhalen dat de opbrengst direct de zak van de eigenaar in gaat, in plaats van naar de verzorging van de dieren. Daar doe je het natuurlijk niet voor! Daarom hebben we een aantal tips verzameld die je helpen bij het uitzoeken van een fijne vrijwilligersplek voor dieren.

monkey eating a piece of fruit
  1. Zorg dat er geen directe interactie is tussen dieren en toeristen

Kunnen bezoekers knuffelen, wandelen of op de foto met de dieren bij je gekozen vrijwilligersplek? Dan is het foute boel. Als je voor dieren zorgt, wil je dat ze zoveel mogelijk wild kunnen zijn en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dat is niet het vermaken van toeristen.

monkey eating a piece of fruit
  1. Check waar je vrijwilligersbijdrage naartoe gaat

Soms moet je als vrijwilliger bijdragen aan de plek waar je werkt. Check goed waar dit geld naartoe gaat. Wordt het gestoken in de financiering van de plek of het project, zoals de zorg voor dieren? Of is daar geen duidelijkheid over? Vraag het na en als je geen helder antwoord krijgt, kies dan voor een andere plek.

monkey eating a piece of fruit
  1. Kies voor een organisatie met een langetermijnplanning

Een goede vrijwilligersplek weet wat ze op de lange termijn voor de dieren willen bereiken. Ze hebben nagedacht over het welzijn van de dieren en hebben dat omgezet in een plan, dat ze graag met de buitenwereld delen. Zijn er geen plannen en heb je het idee dat het vooral om inkomen genereren draait? Je raadt het al: wegwezen.

monkey eating a piece of fruit
  1. Wees kritisch

Soms lijkt een vrijwilligersplek een fijne locatie, maar schuilt er toch dierenleed achter. Check altijd goed of ze wel echt het beste met de dieren voor hebben door hun Instagrampagina te bekijken (ook het deel waar je de tags kunt zien), online recensies te lezen en hun website af te struinen.

monkey eating a piece of fruit
  1. Spreek je uit!

Zie je iets wat niet door de beugel kan, voorafgaand aan je reis of als je er al aan het werk bent? Uit dit dan en ga erover in gesprek. Wellicht geef je de eigenaar een nieuw inzicht en kunnen jullie samen een verandering doorvoeren. Altijd het proberen waard!

Meer weten over diervriendelijk reizen? Ook hiervoor zetten we een aantal tips op een rij.

Diervriendelijk op reis

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over