Olifanten

TripAdvisor stopt met kaartverkoop wrede dierenattracties

Nieuws

Een overwinning dankzij meer dan 558.000 supporters die onze campagne Wildlife. Not Entertainers hebben gesteund tegen de grootste reiswebsite ter wereld.

Minder dan zes maanden geleden startte World Animal Protection een wereldwijde petitie tegen TripAdvisor om er op aan te dringen te stoppen met de verkoop van kaartjes voor wrede toeristische attracties met wilde dieren. We zijn trots om te kunnen vertellen dat TripAdvisor nu heeft besloten grotendeels te stoppen met de verkoop van deze kaartjes! Ook zal TripAdvisor een online educatieplatform lanceren, om toeristen in te lichten over het dierenleed dat schuilgaat achter vermaak met wilde dieren.

De wreedste attracties

De attracties die niet meer geboekt kunnen worden via TripAdvisor en Viator zijn activiteiten waarbij toeristen direct in contact komen met wilde dieren of bedreigde diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan tijgerselfies, het knuffelen met leeuwenwelpen of het zwemmen met dolfijnen. Ook stopt TripAdvisor met de verkoop van kaarten voor olifantenritten, een activiteit waarvan wij hebben laten zien dat hij een van de wreedste toeristische attractie met wilde dieren is. Babyolifanten worden namelijk bij hun moeder weggehaald als ze nog jong zijn. Ze worden daarna geslagen en voortdurend lichamelijk en geestelijk mishandeld tijdens de trainingen. Dit gebeurt allemaal zodat de olifanten onderdanig worden en ze het zullen toelaten om voor de rest van hun leven geketend te worden en ritten te maken met toeristen.

Nog een belangrijke overwinning voor dieren

Deze toezegging door TripAdvisor is de laatste grote doorbraak voor onze Wildlife. Not Entertainers campagne. Gelukkig heeft deze campagne al veel meer goeds opgebracht. In 1991 begonnen we met het campagne voeren voor wilde dieren die gebruikt worden voor vermaak. Zo hebben we bijvoorbeeld een einde weten te maken aan het dansen met beren in Griekenland, Turkije en India. En de afgelopen jaren hebben we al vele reisorganisaties weten te overtuigen geen olifantenritten, dolfijnenshows en andere toeristisch vermaak met wilde dieren meer aan te bieden aan hun klanten. De aankondiging van TripAdvisor is ook weer een belangrijke stap in de richting van het voorgoed uitbannen van olifantenritten, tijger selfies, zwemmen met dolfijnen en andere vormen van wrede toeristische entertainment activiteiten.

We gaan door

Ondanks deze toezegging van TripAdvisor zullen bepaalde wrede attracties met wilde dieren waarschijnlijk nog steeds boekbaar zijn via TripAdvisor of Viator. De website heeft bevestigd dat het alleen zal stoppen met de verkoop kaartjes voor activiteiten waarbij toeristen direct contact hebben met wilde dieren in gevangenschap of bedreigde diersoorten.

"We hopen dat het slechts een kwestie is van tijd voordat TripAdvisor ook stopt met de verkoop van kaarten van andere entertainment attracties met wilde dieren, zoals bijvoorbeeld het verkopen van toegangskaarten voor SeaWorld.

Tot die tijd zullen we TripAdvisor ondersteunen bij het opzetten van het online educatieplatform, zodat zij hun miljoenen websitebezoekers kunnen afraden naar dit soort attractieparken te gaan. Zodra mensen de waarheid kennen over het dierenleed dat wilde dieren moeten ondergaan voor ons vermaak, zullen ze ervoor kiezen van dit soort attracties weg te blijven”, aldus Julie Middelkoop, programmahoofd Wildlife. Not Entertainers bij World Animal Protection.

Om een einde te maken aan het lijden van dieren voor vermaak, dringen we ook bij reisorganisaties en anderen in de reisindustrie aan om hun klanten geen excursies aan te bieden waar wilde dieren worden gebruikt als toeristische attractie. Gelukkig hebben al meer dan honderd reisorganisaties wereldwijd aan ons beloofd geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden. Hieronder zijn ook veel Nederlandse merken als TUI, FOX Verre Reizen, Koning Aap, DeJong Ingra en SNP Natuurreizen.

>>> Spreek je uit tegen het misbruik van wilde dieren voor toeristisch vermaak.

“Zodra mensen de waarheid kennen over het dierenleed dat wilde dieren moeten ondergaan voor ons vermaak, zullen ze ervoor kiezen van dit soort attracties weg te blijven” - Julie Middelkoop, programmahoofd Wildlife. Not Entertainers

Meer over