dierensmokkel, wilde dieren, exotische huisdieren

Turkish Airlines sluit ogen voor dierensmokkel

Nieuws

Turkish Airlines en Turkish Cargo zijn een belangrijke schakel in de illegale handel in wilde dieren. Uit ons nieuwe rapport Wild at Heart blijkt dat de luchtvaartmaatschappij door stropers wordt gebruikt om illegaal wilde dieren te vervoeren.

Uit het onderzoek Wild at Heart - The cruelty of the exotic pet trade blijkt dat stropers Turkish Airlines gebruiken om illegaal gevangen grijze roodstaartpapegaaien vanuit de Democratische Republiek Congo, Nigeria en Mali naar het Midden-Oosten en Azië te vervoeren. Daar eindigen de overlevenden als huisdieren in een kooi.

We roepen Turkish Airlines en Turkish Cargo op om direct te stoppen met het transporteren van álle vogelsoorten. De luchtvaartmaatschappij doet nu niets om de dierensmokkel op haar vluchten aan te pakken, terwijl ze meerdere malen beloofde om de strijd aan te gaan met illegale handel in wilde dieren. Zo ondertekende het bedrijf in 2017 de ‘United for Wildlife Transport Taskforce Buckingham Palace Declaration’. Concrete onderscheppingen tonen aan dat de luchtvaartmaatschappij hierin faalt en er via haar vliegtuigen illegaal gevangen wilde dieren worden vervoerd.

Transport bedreigde vogels

Campagnemanager Karin Bilo: ‘Recent nog ging het mis bij Turkish Airlines. In augustus 2018 vervoerde de maatschappij illegaal een groep Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien van Congo naar Koeweit via Istanbul. Meer dan zestig dieren overleefden de vlucht niet; ze bleken bij aankomst te zijn overleden. En dit incident staat zeker niet op zich. In januari 2018 werden ook al 340 papegaaien onderschept.’

‘We roepen daarom Turkish Airlines en Cargo op het transport van alle vogelsoorten direct te staken, totdat er wederzijds vertrouwen is dat er geen Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien of andere bedreigde vogels met hun vliegtuigen worden vervoerd.’

We hebben meerdere malen bij Turkish Airlines aangedrongen op actie, maar het bedrijf gaf geen gehoor. Als dierenvrienden over de hele wereld hun stem laten horen, wordt de publieke druk op Turkish Airlines opgevoerd en moét de luchtvaartmaatschappij wel maatregelen nemen! 


Handel in exotische huisdieren

Miljoenen wilde dieren, waaronder papegaaien, worden uit het wild gehaald en op transport gezet om vervolgens te worden verkocht als exotisch huisdier. De handel in wilde dieren, gedreven door de groeiende vraag naar exotische huisdieren, heeft een verwoestend effect op wilde populaties. Deze handel is na drugs- en wapenhandel en mensensmokkel het meest lucratief voor criminelen.

Uit videobeelden blijkt bovendien dat de dieren op wrede wijze worden gevangen. Zo worden ‘lokpapegaaien’ ingezet om soortgenoten te lokken. De papegaai wordt vastgemaakt aan een net en krijst het uit van angst. Daarmee lokt hij soortgenoten naar met lijm besmeurde boomtakken, waar de wilde vogels aan blijven kleven. De vleugels van de gevangen papegaaien worden bruut afgehakt, zodat ze niet kunnen ontsnappen, waarna de dieren op transport worden gezet. De vogels worden hiervoor in kratten gestopt – waarin ze amper kunnen ademen of bewegen. Twee derde overlijdt al tussen vangst en verkoop, door verstikking, verdrukking, stress, ziektes of verwondingen. 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over