verkiezingen, uitslag, dierenwelzijn

Uitslag EU-verkiezingen: hoop voor dieren?

Nieuws

De Europese verkiezingen zijn achter de rug. De uitslag laat een verdeeld Europa zien: de grote middenpartijen leveren zetels in; de rechts-populistische en euro-sceptische partijen winnen, net als de groenen en liberalen. Maar wat betekent de uitslag voor dieren?

De afgelopen vijf jaar deed de Europese Unie vrijwel niets voor de dieren. De Commissie-Juncker had besloten dat dieren niet belangrijk waren en het Europees Parlement was niet bij machte daar veel tegenin te brengen. De Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, leunde op de Christendemocraten en sociaaldemocraten.Met de nieuwe verkiezingsuitslag is hun macht opgebroken. Zowel de Christendemocraten als sociaaldemocraten leveren flink in en verliezen hun gezamenlijke meerderheid. De derde coalitiepartij, het liberale ALDE (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) won fors – wat met name komt door de aansluiting van Macron’s partij La République En Marche! Die aansluiting heeft ook tot gevolg dat de liberalen zich willen vernieuwen.

Hoopgevend

Het is eigenlijk nog te vroeg om te kunnen zeggen wat dit precies voor dieren gaat betekenen. Hoopgevend is dat de Groenen aanzienlijk zijn versterkt. Ook is het positief dat zowel de Partij voor de Dieren als de Tierschutzpartei in Duitsland hun zetel hebben behouden. Sterker nog: ook de Portugese dierenpartij PAN heeft nu een zetel in het Europees Parlement veroverd. Daar staat tegenover dat de Spaanse dierenpartij PACMA in de peilingen op een zetel stond, maar deze niet wist te verzilveren.

De kansen dat Christendemocraat Manfred Weber de nieuwe Europese Commissie gaat leiden, zijn gedaald. Ook dat is potentieel goed nieuws voor de dieren. Niettemin, de Christendemocraten blijven de grootste partij en de strijd om het voorzitterschap ligt nog helemaal open. Kortom, voor wat de dieren in Europa betreft blijft het de komende tijd spannend.

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over