Bullhook used at Bali Zoo. Credit: Andito Wasi

Undercover-onderzoek: Bali nog steeds nachtmerrie voor wilde dieren

Nieuws

Er is extreem veel dierenleed bij attracties met wilde dieren op Bali. We gingen voor de tweede keer undercover op het vakantie-eiland, en moesten concluderen dat olifanten, dolfijnen, orang-oetans en andere wilde dieren het er nog steeds extreem slecht hebben.

Tijdens het undercover-onderzoek onderzochten we 34 dierenattracties op Bali en Lombok zoals olifantenparken, apenbossen en dierenshows. In totaal zagen we daar 1300 wilde dieren. De resultaten waren schokkend. Zo waren er olifanten aan de ketting in de brandende zon, dolfijnen in veel te krappe zwembaden en schilpadden die boven op elkaar waren gepropt in ondiepe aquariums. Ook tijdens shows en fotomomenten werden dieren hardhandig behandeld; met haken en scherpe stokken werden de dieren gedwongen om op te treden.

Orangutan used for selfies at Bali Zoo. Credit: Andito Wasi

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren: ‘De meeste toeristen weten niet wat voor dierenleed er schuilgaat achter deze excursies. Dieren in het toerisme worden vaak al op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, en getraind om ze voor menselijk contact geschikt te maken. Vaak zie je dat niet, maar op Bali spat het dierenleed ervan af. Veel dieren moeten kunstjes uitvoeren of de hele dag gedwongen foto’s maken met toeristen, en leven in veel te kleine verblijven. Het was schrijnend om te zien.’

Greenwashing en massatoerisme

We merken dat steeds meer toeristen verantwoord willen reizen, maar het wordt hen moeilijk gemaakt door valse claims van toeristische attracties. Sanne Kuijpers: ‘Dierenparken doen zich voor als een opvang, of zeggen dieren te houden voor soortbehoud. Dat is greenwashing. Als je op een wild dier kunt rijden, het kunt aanraken of ermee op de foto kunt gaan, is er altijd sprake van dierenleed. Doe er niet aan mee.’

Pangolin used for photos at Bali Zoo. Credit: Andito Wasi

Ook in de opties om dieren in het wild te kunnen zien, schiet Bali overigens tekort. Massatoerisme is daarvan een belangrijke oorzaak. Apenbossen bleken druk en slecht gereguleerd, met zichtbare stress voor de dieren als gevolg. Bij een dolfijnexcursie in het plaatsje Lovina zijn er soms meer dan 100 boten tegelijkertijd op het water; we zagen daar zelfs een aanvaring met een dolfijn toen we op het water waren.

In 2017 waarschuwden we ook al voor het dierenleed bij dierenattracties op Bali. Ook toen voldeed geen enkele attractie aan de minimale welzijnseisen. Sindsdien zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd, maar blijft de standaard bedroevend laag, met geen enkel diervriendelijk alternatief op het vakantie-eiland.

Elephants used for photos at Bali Safari. Credit: Andito Wasi

Hoeveel weet jij over diervriendelijk reizen? 


Tot wel 550.000 wilde dieren lijden dagelijks voor het vermaak van toeristen. Denk aan dolfijnenshows en olifantenritten. Kom er in onze dierenquiz achter hoeveel jij al weet over diervriendelijke ervaringen. Wat doe je bijvoorbeeld… als je dolfijnen in de gracht ziet zwemmen?

Doe de quiz

Meer over