Groene investeringen

Wisselen van verzekeraar? Vergeet de dieren niet!

Nieuws

In december stellen we goede voornemens op en vergelijken we verzekeringen. Voldoet je huidige verzekeraar nog wel aan je wensen? Een mooie tijd om ook eens te kijken naar hoe verzekeraars zich inzetten voor dierenwelzijn. Want dat valt volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer behoorlijk tegen.

Als je je zorgverzekering onder de loep neemt, is het zeker de moeite eens na te kijken hoe jouw geld geïnvesteerd wordt. Want zorgverzekeraars investeren met jouw premies. Daar kunnen ze van alles mee doen: het kan zijn dat ze groene initiatieven ondersteunen, maar ze kunnen je geld juist ook over de grens investeren in megastallen met plofkippen. Maar hoe kom je daar achter?

De Eerlijke Verzekeringswijzer 2021

Wordt jouw geld in dit soort megastallen geïnvesteerd?

De Eerlijke Verzekeringswijzer

Daar is de Eerlijke Verzekeringswijzer voor in het leven geroepen, een initiatief van de Eerlijke Geldwijzer. Op dit platform kun je zien hoe jouw verzekeraar scoort op dierenwelzijn, arbeidsrechten, corruptie of natuur, of wat ze in hun beleggingsbeleid hebben staan. Door je hierin te verdiepen kun je straks misschien ongemerkt dieren helpen!

Check jouw verzekeraar via de Eerlijke Verzekeringswijzer

Via de Eerlijke Verzekeringswijzer is het ook mogelijk om je verzekeraar een klacht of compliment te sturen. Moedig je verzekeraar aan om het juiste te doen voor dieren: om te investeren in dierenwelzijn en klimaatverbetering, in plaats van dierenleed en klimaatschade. Als consument is jouw stem belangrijk, dus laat van je horen.

Acht nieuwe verzekeraars

Sinds vandaag zijn er acht verzekeraars aan de ranglijst toegevoegd, zoals Klaverblad en De Goudse. De scores zijn over de hele linie laag. Op sommige thema’s, zoals dierenwelzijn, gendergelijkheid of natuur, heeft bijna geen van de onderzochte verzekeraars enig beleid. Alleen Klaverblad scoort op deze thema’s iets beter. Niet best dus…

De Eerlijke Verzekeringswijzer 2021

De verzekeraars moeten dus flink aan de bak. Samen met de andere organisaties achter de Eerlijke Verzekeringswijzer, zoals Amnesty en Oxfam Novib, helpen we de verzekeraars om hun beleid verder te verduurzamen. Nog beter zou het zijn als er hiervoor goede wetgeving was, die bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarover wordt in de Tweede Kamer vergaderd, er ligt al een initiatiefwet klaar. We pleiten voor snelle invoering van deze wet.

Van verzekeraar veranderen

Heb je ontdekt dat je verzekeraar investeert in megastallen, plofkippen of ander dierenleed? Dan is de keus om van verzekeraar te wisselen snel gemaakt. Door over te stappen, wordt jouw geld niet langer gebruikt om dierenleed te bevorderen, maar draag je juist bij aan een fijnere wereld voor dieren. Kleine moeite, grote impact!

Je kunt tot en met 31 december van zorgverzekeraar wisselen.

Bekijk de scores van alle verzekeraars

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over