intensieve veehouderij, varkens, kippen, dieronvriendelijk

Zorgen om nieuw griepvirus bij varkens in China

Nieuws

Wetenschappers hebben bij een veehouderij in China een nieuwe griep ontdekt bij varkens. De griep blijkt overgedragen te zijn op varkensboeren en medewerkers van slachthuizen. En dus ontstaan er grote zorgen. Niet alleen om de gevolgen voor de varkens, die mogelijk geruimd worden, maar ook om onze volksgezondheid.

Net als Covid-19 zou deze nieuwe griepvariant, een H1N1-griepvirus, een wereldwijde pandemie kunnen veroorzaken. Daarvoor waarschuwen de Chinese onderzoekers die het virus beschrijven. En hoogleraar virologie Ron Fouchier (Eramus MC) meldde aan de Volkskrant: ‘Dit is inderdaad weer een zorgwekkende variant. Als je kijkt naar alle gegevens is dit virus op weg gevaarlijker te worden voor de mens. Het heeft alle karakteristieken van een virus dat hoog op de lijst van bedreigende virussen zal komen van de Wereldgezondheidsorganisatie.’

Risico's van de vee-industrie

Het lijkt erop dat Covid-19 van een wild dier is overgesprongen op de mens. Niets nieuws is ook dat ziektes in de veehouderij kunnen ontstaan en op de mens kunnen overspringen. Eerder hebben we het gezien met de Mexicaanse griep, die in 2009 een pandemie veroorzaakte. 

Wat ons betreft is het tijd om snel in te grijpen. 'Dat dit nieuwe griepvirus nu is ontstaan bij varkens in China, toont wederom aan dat we onze omgang met dieren drastisch moeten herzien, vertelt onze Programma manager Julia Bakker. 'Om een einde te maken aan het leed van dieren in de vee-industrie, maar ook om onze volksgezondheid te beschermen. Het verhandelen en uitbuiten van dieren brengt grote risico’s met zich mee en die kunnen we niet langer negeren. We hebben het in Nederland ook al gezien met de nertsenfokkerijen. Het is tijd om nu in actie te komen en paal en perk te stellen aan een vee-industrie die steeds meer uit zijn voegen groeit.'

Varkens in een stal

Elk jaar worden zo’n 50 miljard dieren wereldwijd ‘geproduceerd’ in de vee-industrie, wat enorm dierenleed veroorzaakt. Van varkens tot kippen, koeien en konijnen: ze worden in krappe kooien gehouden of opgepropt in grote stallen. De dieren zien vaak geen daglicht en kunnen zich niet natuurlijk gedragen. Bij biggetjes worden staartjes afgeknipt en moedervarkens staan in veel landen nog levenslang in kooien die zo klein zijn dat ze zich niet kunnen omdraaien. De zeer stressvolle situatie waarin deze dieren elke dag leven zorgt voor de perfecte conditie voor ziektes om te ontstaan, verspreiden en muteren.

In stallen waar duizenden dieren opeengestapeld zijn kunnen ziektekiemen zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook virussen en bacteriën die mensen kunnen besmetten. Minstens 60 procent van de opkomende infectieziekten komt van dieren.

Plantaardige alternatieven en lobby

Julia: 'We kunnen niet langer onze ogen sluiten voor de risico's en het leed dat de vee-industrie met zich meebrengt. Ook in Nederland is het inperken van deze industrie noodzakelijk voor mens, dier en planeet. Diervriendelijker productiewijzen moeten worden gestimuleerd, net als plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel.'

World Animal Protection zet zich al jarenlang in voor dieren in de veehouderij. Zo lobbyen we voor betere wet- en regelgeving om het leven van grote aantallen dieren te verbeteren. Vorig jaar voerden we bijvoorbeeld met vele andere organisaties campagne om kooien in de Europese vee-industrie te verbieden met Stop de Kooien: we verzamelden meer dan een miljoen handtekeningen om hier een einde aan te maken. Als lid van de Dierencoalitie maken we de Nederlandse politiek bewust van de problematiek en willen we diervriendelijke veranderingen doorvoeren. We stimuleren plantaardige alternatieven, om zo een hervorming van het voedselsysteem te bewerkstelligen en het risico op pandemieën te verkleinen.

Als lid van IMVO-convenanten voor de verzekerings- en pensioensector werken we mee aan het verbeteren van het beleid van verzekeraars en pensioenfondsen op het gebied van dierenwelzijn. En natuurlijk stimuleren we consumenten om te kiezen voor plantaardige alternatieven. 

Varkentje

Wat kun jij doen?

Niet alleen overheden, boeren en bedrijven kunnen dieren in de vee-industrie een beter leven geven; ook jij kan dit! 

Zo kun je bijvoorbeeld minder of geen vlees en zuivel meer eten. Het inplannen van een vegetarische of veganistische dag, week of maand kan hierbij helpen. Als je tips nodig hebt voor recepten, kijk dan eens naar vleesvervangers, zoals de producten van de Vegetarische Slager. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een volledige vegetarische of veganistische levensstijl, zoals foodbloggers Suzanne en Cilla doen. 

Koop je wel vlees? Let dan op het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Hier kun je precies lezen wat het Beter Leven Kenmerk inhoudt.

Via de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer kun je kijken welke banken, pensioenfondsen en verzekeraars dierenwelzijn vooropstellen en welke niet. Is jouw bank niet diervriendelijk? Via deze website kun je ze meteen hierop aanspreken of kun je overstappen op een andere bank. 

 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over