Een leeuwin en haar welpen in het wild.

Zuid-Afrika stopt met het fokken van leeuwen in gevangenschap!

Nieuws

Fantastisch nieuws! Zuid-Afrika stopt met het houden, fokken en verkopen van leeuwen in gevangenschap. Er zal een uitfasering in gang worden gezet. Een overwinning voor wilde dieren, mede mogelijk gemaakt door onze supporters.

Dit mooie nieuws werd gister aangekondigd door minister Barbara Creecy van het Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE) van Zuid-Afrika. Hiermee zet ze cruciale en langverwachte stappen om de commerciële fokindustrie in Zuid-Afrika te veranderen. De minister gaf instructies om de verkoop van leeuwenproducten, de jacht op in gevangenschap gefokte leeuwen, en toeristische interacties met leeuwen te stoppen.

Momenteel worden 8.000 tot 12.000 leeuwen, en duizenden andere grote katten zoals tijgers en cheeta’s, in meer dan 350 Zuid-Afrikaanse faciliteiten in gevangenschap gehouden. De roofdieren worden gefokt voor commerciële doeleinden, waaronder toerisme, jacht en de handel in leeuwenbotten.

Edith Kabesiime, campagnemanager Wilde Dieren van ons Afrikaanse kantoor:

‘Elk jaar worden duizenden gefokte leeuwen in Zuid-Afrika geboren voor een ellendig leven in wrede commerciële fokkerijen. Deze stap van de regering van Zuid-Afrika is moedig. Een overwinning voor dieren in het wild!’

‘Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat leeuwen daar blijven waar ze horen: in het wild. We staan klaar om onze expertise aan te bieden en werken samen met overheden, ngo’s en de toeristische industrie om praktische oplossingen te vinden.’

Samen met onze partner Blood Lions en vele andere partijen uit de dierenwelzijns- en natuurbeschermingssector, hebben we een schat aan overtuigend wetenschappelijk bewijsmateriaal beschikbaar gesteld aan het High Level Panel (HLP), dat onderzoek deed naar de leeuwenfokkerijen. We benoemden hierin de belangrijkste redenen om het fokken geleidelijk stop te zetten, zoals het risico op zoönosen, dierenwelzijnsproblemen, de ongereguleerde industrie, schade aan de reputatie van Zuid-Afrika op het gebied van toerisme en natuurbehoud, en bedreigingen voor de wilde leeuwenpopulatie door stroperij. Het bleek genoeg voor het DFFE om deze mooie stap te nemen.

Ian Michler en Pippa Hankinson, directeuren van Blood Lions:

‘Het is een lange reis geweest om ons tegen deze brute industrie te verzetten. Ons uiteindelijke doel was altijd om een einde te maken aan de leeuwenfokkerij, en na vele tegenslagen is dit eindelijk een belangrijke verandering. We juichen de minister toe. We hopen haar in de toekomst van dienst te kunnen zijn bij het sluiten van de industrie.’

We feliciteren de minister met deze gedurfde stap en bieden onze volledige steun aan bij het ontwikkelen en implementeren van een plan voor de uitfasering. We zorgen er graag voor dat de commerciële fokkerij in Zuid-Afrika voor eens en voor altijd wordt beëindigd!

03/05/2021

Door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat leeuwen daar blijven waar ze horen: in het wild.

Meer over