Kerstdiernee paarse aardappelgnocchi

Zullen we de dieren ontzien deze kerst? Doe mee aan het Kerstdiernee

Nieuws

De feestdagen zijn in aantocht. Buiten wordt het koud en binnen gaan de lichtjes aan. We trekken ons rustig terug met vrienden en familie, terwijl slachthuizen overuren draaien. In de dagen voor kerst worden er namelijk éxtra veel dieren gedood.

Kerstmis is het feest van licht, samenzijn en liefde voor elkaar. Maar helaas worden dieren hierbij vaak vergeten. Volgens cijfers van de Vegetariërsbond worden er op eerste en tweede kerstdag in Nederland gemiddeld 2,7 miljoen dieren gegeten. Dat zijn 3 keer zoveel dieren dan op een normale dag. Vooral varkens worden veel opgediend met Kerstmis, gevolgd door kip, kalkoen en gourmetschotels waarin verschillende soorten vlees verwerkt zijn.

End the factory farming

‘Traditiegetrouw is vlees voor veel mensen nog steeds het pronkstuk tijdens de kerstdis’, vertelt onze campagnemanager Dieren in de veehouderij, Julia Bakker. ‘Dat heeft consequenties voor al die extra varkens, koeien en kippen die naar het slachthuis gaan. Deze dieren zijn groot geworden onder afschuwelijke omstandigheden. Vaak ondergaan ze nog pijnlijke ingrepen, zoals het onverdoofd afknippen van staarten bij biggetjes. Daarnaast zitten de dieren dicht op elkaar en hebben ze amper daglicht gezien. Iets wat moeilijk te rijmen is met de kerstgedachte, die gaat over compassie.’

Kerstdiernee

Gelukkig zijn er heerlijke, plantaardige alternatieven voor de kerstmaaltijd. Ook dit jaar motiveren we daarom dierenvrienden om te kiezen voor een Kerstdiernee: een (plantaardig) diner dat een feestje is voor mens én dier. En dat een diervrije kerstdis erg goed kan smaken, kan Julia beamen: ‘De tijd van droge vegetarische schijven ligt gelukkig ver achter ons. Je kan de beste gerechten maken met jackfruit, tofu of tempé.’ Niet alleen lekker, maar ook gezond. En een bijkomend voordeel? De foodcoma of gruwelijke after dinner dip is ver te zoeken na een plantaardige maaltijd. Fijn als je ’s avonds nog een wandelingetje wilt maken langs alle verlichte huizen en kerstbomen.

Om je op weg te helpen met feestelijke, plantaardige gerechten hebben we een Kerstdiernee-pagina voor je ingericht. Met niet alleen de lekkerste feestmaaltijden, maar ook dierencadeaus, boekentips en andere tips en tricks voor de decembermaand.

Ja, ik maak een Kerstdiernee

Kerstdiernee Tulband met cranberries
kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over