Koeien buiten

Alles over koeien

Het Nederlandse landschap staat er vol mee: koeien. En over de hele wereld vinden we deze gevoelige dieren terug. Helaas worden de dieren niet overal even goed behandeld. Daarom komen wij voor ze op.

Koeien zijn zeer gevoelige, sociale en unieke dieren die zo’n groot zicht hebben dat ze bijna alles om hen heen kunnen zien zonder hun kop te bewegen! Ook hebben ze een geweldig gehoor – vergelijkbaar met dat van een hond. En hun reukvermogen is zo sterk afgestemd dat ze geuren van wel 8 kilometer ver kunnen opsnuiven. Helaas hebben koeien in de intensieve veehouderij helemaal niets aan deze zintuigen. Ze leveren hun alleen maar extra stress op.

 

Waarom moeten we koeien helpen?

 

Wereldwijd zijn er meer dan 265 miljoen melkkoeien, die jaarlijks bijna 600 miljoen ton melk produceren. De gemiddelde melkproductie in intensieve productiesystemen in 10.000 liter per koe, en een aanzienlijk deel van de koeien produceert zelfs tot 20.000 liter per jaar. Ter vergelijking: een vrije koe produceert voor haar kalf zo’n 1.000 liter melk in tien maanden! Dat is nogal een verschil.

 

De melkproductie per koe is de afgelopen 40 jaar meer dan verdubbeld. De koeien worden behandeld als melkmachines en lijden bij elke stap van hun tragisch korte leven. De meeste dieren worden een deel of het hele jaar binnen gehouden. Sommige leven in een drukke omgeving met koude, kale, harde vloeren en slechte ventilatie. Ze worden geslacht als ze ongeveer vijf en een half jaar oud zijn. Een schril contrast met de twintig levensjaren die een koe van nature kan hebben.

 

De koeien worden gedwongen om eenmaal per jaar te bevallen, zodat ze de meeste maanden van het jaar melk kunnen produceren. Binnen enkele uren na de bevalling wordt het kalf bij de moeder weggehaald, waar ze normaal gesproken tot een jaar lang bij hun moeder blijven. Dit zorgt voor angst, bij zowel de koe als het kalf. Vrouwelijke kalfjes staat een leven zoals hun moeders te wachten. Mannetjes worden als overtollig beschouwd, en afschoten of geëxporteerd naar andere veehouderijen. Binnen drie maanden na de bevalling wordt de koe kunstmatig geïnsemineerd.

 

Dit alles eist zo’n tol van het koeienlichaam, dat ze al na drie geboorten uitgeput en soms onvruchtbaar zijn. De koeien hebben kans op mastitis (een pijnlijke ontsteking en infectie van hun uiers) en acidose (metabolische aandoening door onnatuurlijk dieet). En dan hebben we het nog niet eens over de stress, angst en verveling.

 

World Animal Protection helpt koeien

Onze visie is een wereld waarin respect voor dieren en de natuur centraal staat in ons voedselsysteem. Een rechtvaardig, duurzaam, veerkrachtig systeem dat in staat is om de wereld te voeden. Er is volgens ons geen toekomst voor de intensieve vee-industrie, en we werken er hard aan om ervoor te zorgen dat onze afhankelijk van dit wrede systeem tegen 2023 aanzienlijk is verminderd.

 

We bewegen miljoen mensen om zich aan te sluiten bij onze voedselrevolutie. Dat doen we door het bewustzijn te vergroten, het overheidsbeleid dat deze industrie in stand houdt bloot te leggen, en te pleiten voor eerlijkere investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

 

Zo kun jij koeien helpen

Dieren helpen doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen voor koeien:

  • Eet zo veel mogelijk plantaardig. Als je koeienvlees of melk koopt, let dan goed op keurmerken.
  • Maak anderen bewust van het leed van koeien in de vee-industrie en motiveer ze een dagje geen vlees te eten en melk te drinken.
  • Teken de diervrij belofte
  • Stap over op een diervriendelijke bank of verzekeraar en spreek financiële instellingen aan op hun (dieronvriendelijke) investeringen via de Eerlijke Geldwijzer.
  • Steun ons werk door het organiseren van een actie, het kopen van iets leuks in onze webshop of met een gift.

Fascinerende koeienfeitjes

Nieuws

Koeien kunnen zich heel goed herinneren wie onaardig tegen ze is geweest. Indrukwekkend, toch? Maar koeien zijn veel meer dan dat. Deze zeer gevoelige, unieke dieren zijn erg sociaal. Zonder hun kop te bewegen kunnen ze bijna alles om zich heen zien. En er is nog veel meer leuks over deze geweldige dieren te vertellen!

Vee-industrie: de échte klimaatboosdoener

Nieuws

Het klimaat is onomkeerbaar veranderd door invloed van de mens. Een duidelijk signaal dat we nú moeten handelen om de uitstoot van broeikasgassen te bedwingen. Wereldleiders moeten in actie komen tijdens de huidige VN-klimaattop (COP26) en ook wijzelf kunnen een verschil maken. Waar we moeten beginnen? Onze omgang met dieren.

8 redenen om minder vlees en zuivel te eten

Nieuws

Move over Dry January, hello Veganuary! Veganu-watte? In januari gaan verstokte vleeseters, flexitariërs, pescotariërs, vegetariërs en wat al niet meer aan ‘tariërs’ de uitdaging aan: een maand lang plantaardig eten. We snappen dat een volledig plantaardig dieet wellicht (nog) een stapje te veel is. Daarom inspireren we je graag om in ieder geval wat minder vlees en zuivel te eten.