Dolfijn in het wild

Dolfijnen in het wild

Dolfijnen zijn intelligente en sociale dieren. In het wild hebben zij veel contact met hun soortgenoten, jagen zij op vis en hebben hele kustgebieden als speelomgeving. De dieren zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag en gebruiken hierbij hun sonar om de omgeving te verkennen.

Er zijn 33 soorten zee dolfijnen, waarvan de tuimelaar de meest bekende soort is. Tuimelaars hebben een groot verspreidingsgebied en waren tot in de eerste helft van de 20e eeuw ook een veelvoorkomende soort in de Noordzee. Nog altijd zijn de dieren dicht bij huis te bewonderen in het wild, langs de Schotse oostkust bevindt zich een kleine populatie en ook in de Normandische kustwateren maak je goede kans tuimelaars te zien. 

Uit het wild gehaald

Dolfijnen zijn razend populaire dieren. Onder invloed van de succesvolle serie Flipper opende vele dolfinaria hun deuren en al deze dolfinaria zijn constant op zoek naar de mooiste showdolfijn. Dolfijnen, en dan vooral tuimelaars, worden op gruwelijke wijze uit het wild gehaald. Hierbij worden vele dolfijnen gedood en worden alleen de mooiste dieren verkocht aan dolfinaria en zeeparken. De met een Oscar bekroonde documentaire The Cove vertelt het verhaal over de dolfijnenjacht in Japan op unieke en heftige wijze.

 

Lees hier meer over dolfijnen in gevangenschap