Leeuw header

Alles over leeuwen

De koning van het dierenrijk is het symbool van kracht. Maar ook dit krachtige dier kent bedreigingen. Uitbuiting voor entertainment of medicijnen liggen op de loer. Daarom komen wij voor de leeuw op.

De leeuw is, na de tijger, de op één na grootste kattensoort ter wereld. Tegenwoordig zijn er nog maar twee leeuwensoorten over: de Aziatische leeuw en de Afrikaanse leeuw. De Aziatische leeuwenpopulatie is klein, er leven er slechts 600 in of rond het Gir Forest National Park-gebied in de staat Gujarat in India. Afrikaanse leeuwen in de Sub-Sahara zijn met een stuk meer – naar schatting 30.000 in het wild – maar worden aangemerkt als kwetsbaar voor uitsterven. De reden? De mens.

Waarom moeten we leeuwen helpen?

Ontzettend veel leeuwen, tussen de 8.000 en 12.000, worden gevangengehouden. Welpjes gaan aan het werk als ‘entertainer’: ze moeten zich laten aaien, voeren en knuffelen door toeristen, ver weg van hun moeder. Wat grotere, jongvolwassen leeuwen worden meegenomen als wandeling. Ze verblijven in onhygiënische, overbevolkte verblijven, waardoor de emotioneel en mentaal uitgehongerd zijn.

 

Als de leeuwen volwassen zijn, zijn de omstandigheden niet veel beter. Met de vrouwtjes wordt gefokt voor nieuwe leeuwtjes. Andere leeuwen worden verkocht aan jachtfaciliteiten, waar ze door de vele schoten van amateurjagers worden gedood. Of ze worden geslacht voor hun botten, die worden gebruikt voor traditionele medicijnen. Het is een leven vol leed waarin de leeuwen zich niet natuurlijk kunnen gedragen. Leeuwen horen in het wild, niet achter tralies.

 

World Animal Protection helpt leeuwen

Wij komen voor de leeuw op door te lobbyen en onderzoeken te doen naar deze duistere industrie. Mede daardoor besloot Zuid-Afrika om te stoppen met het houden, fokken en verkopen van leeuwen in gevangenschap. Ook zetten wij ons in voor dieren die worden misbruikt in de entertainmentindustrie. We maken mensen bewust van het leed dat hierachter schuilgaat. We maken ons sterk om wilde dieren in het wild te houden, waar ze horen.

 

Zo kun jij leeuwen helpen

Dieren redden doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen voor leeuwen:

6 feiten over de leeuwenindustrie in Afrika

Nieuws

Vandaag is het de Internationale Dag van de Leeuw. De majestueuze grote katten zijn de koningen en koninginnen van het Afrikaanse dierenrijk, maar hun spectaculaire uiterlijk komt ook met een keerzijde: ze zijn gewild. Waarom? Zes feiten over de leeuwenindustrie in Afrika.

Nieuw bewijs: leeuwen in Zuid-Afrika uitgebuit voor traditionele medicijnen

Nieuws

De leeuwenindustrie in Zuid-Afrika is nog steeds in volle gang. Nu hebben we nieuw bewijs in handen van leeuwenfarms waar leeuwen wreed worden mishandeld en gedood, waarna hun botten illegaal worden verkocht als traditioneel medicijn.

9 weetjes over de koninklijke leeuw

Nieuws

De leeuw wordt vaak de ’koning van het dierenrijk’ genoemd. Leeuwen symboliseren macht, moed en rechtvaardigheid. Naast het feit dat leeuwen ontzettend goede jagers zijn, spelen zij een cruciale rol in ons ecosysteem. Lees verder en ontdek de belangrijkste feitjes over dit koninklijke dier.