Papegaai in de boom

Alles over papegaaien

Papegaaien zijn de meest populaire wilde vogels die als huisdier worden gehouden in Europa, de VS en het Midden-Oosten. Vooral de grijze roodstaartpapegaai is favoriet. Maar het leven als huisdier is een leven vol leed voor deze dieren.

Vroeg in de ochtend wordt de wilde grijze roodstaartpapegaai wakker, hoog in een boom in de weelderige laaglandbossen van Kameroen. Haar levenslange partner ontwaakt ook, en verzorgt haar veren op een manier die hun vertrouwensband versterkt. In hun boom en die in de buurt, zitten de andere vogels van hun groep. Steeds meer papegaaien voegen zich bij hen om op pad te gaan voor een dag foerageren.

 

Samen vliegen de vogels afstanden van wel 9 tot 16 kilometer. In het natte seizoen blijven ze bij de boomtoppen om fruit, noten, zaden en bessen te verzamelen, in het droge seizoen landen ze op open plekken in het bos om voedsel te zoeken. Maar helaas: op beide plekken hebben stropers vallen gebouwd om de dieren te vangen en verkopen.

 

Waarom moeten we papegaaien helpen?

Grijze roodstaartpapegaaien worden uit het wild weggerukt om ze te verkopen als exotisch huisdier. Zo’n 21 procent van de wilde populatie wordt elk jaar om deze reden gestroopt. De papegaaien gaan van stroper, boer, transporteur en handelaar uiteindelijk naar een ‘eigenaar’. De dieren zijn hierdoor getraumatiseerd, doodsbang, misbruikt en uitgehongerd. In haar nieuwe thuis wonen ze in een kooi van gemiddeld 2 meter breed en 1 meter lang. Ze kunnen hun vleugels strekken, maar niet vliegen.

 

Hun nieuwe leven staat lijnrecht tegenover een leven in het wild. De papegaai is in het wild een sociaal wezen, dat gewend is om in een groep te leven. Maar in plaats van de roep van andere vogels, horen ze in hun kooi alleen het tikken van een klok of het zoemen van een koelkast. De weinige uren die eigenaren met de dieren doorbrengen, kunnen niet aan de natuurlijke behoefte voldoen.

 

Na een vreselijke reis is de eindbestemming een kooi in een rustig huis, zonder de interactie die de dieren zo nodig hebben. En dan slaat het toe: frustratie en verveling. De dieren gaan hun veren uittrekken. Het is het enige dat ze bezig kan houden. Dit gedrag wordt vergeleken met menselijke zelfbeschadiging. Maar de veren groeien niet terug, en ze blijven kaal en koud achter.

 

World Animal Protection helpt papegaaien

We weten dat mensen vaak exotische huisdieren kopen omdat ze dierenliefhebbers zijn. En ze hebben ongetwijfeld het beste met de dieren voor. Dieren brengen vreugde in ons leven. Maar veel eigenaren van exotische gezelschapsdieren zijn zich niet bewust van het dagelijkse leed dat hun dieren ondergaan.

 

Daarom moedigen wij iedereen aan om wilde dieren te waarderen en te respecteren waar ze thuishoren – in het wild. We zouden onze huizen alleen moeten delen met gedomesticeerde dieren die in de loop van duizenden jaren zijn geëvolueerd om onze metgezellen te zijn, en in wiens behoeften volledig kan worden voorzien als huisdier.

 

We doen onderzoek om misstanden aan het licht te brengen en maken mensen bewust van het leed dat schuilgaat achter de handel in exotische huisdieren. Zo moet de vraag naar exotische huisdieren afnemen en hopen we dat de publieke opinie verandert en exotische huisdieren niet meer worden gezien als iets leuks, maar juist als iets dat je moet afraden. Naast bewustwording en onderzoeken zetten we druk op bedrijven, overheden en organisaties, zoals luchtvaartmaatschappijen en sociale media, om ervoor te zorgen dat wilde dieren in het wild blijven.

Zo kun jij papegaaien helpen

Dieren redden doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen voor papegaaien:

  • Neem geen exotisch huisdier. Toch een dier in huis nemen? Bekijk onze lijst met diersoorten die wél geschikt zijn als huisdier.
  • Deel onze boodschap. Veel mensen weten niet welk dierenleed er schuilgaat achter het hebben van exotische huisdieren. Help hen zich hiervan bewust te worden. 
  • Schrijf media aan: als je artikelen ziet over de promotie van exotische huisdieren, vraag dan de afzender het artikel offline te halen.
  • Help met een gift en steun ons werk voor exotische huisdieren
  • Organiseer zelf een actie, of kom in actie samen met je bedrijf. Hoe? Dat vertellen we je graag.

Een papegaai kopen als huisdier? Doe het niet!

Nieuws

Al achttien jaar verzorgt Agnes met veel liefde papegaai Rocco: ooit gekocht als papegaaitje van drie maanden. Inmiddels heeft Rocco een vaste plek in het gezin, maar voelt Agnes zich steeds schuldiger naar het dier toe: 'een papegaai hoort vrij te kunnen vliegen.'

5 verrassende feitjes over de grijze roodstaartpapegaai

Nieuws

Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien leiden in het wild een actief sociaal leven. Helaas zijn ze ook één van de meest populaire exotische huisdieren ter wereld. We zetten vijf feitjes over deze indrukwekkende dieren voor je op een rij.

Grijze roodstaartpapegaai bedreigd door stroperij

Nieuws

Als je jaren geleden Afrikaans regenwoud aandeed, had je kans ze te horen: luid krijsende groepen grijze roodstaartpapegaaien. Inmiddels is het een stuk stiller. Vanwege grootschalige stroperij van de soort is het zeldzaam om groepen grijze roodstaartpapegaaien over het land te zien scheren.