Alles over kangoeroes

Kangoeroes. Met een joey in de buidel hoppen deze dieren down under rond. Niet zonder zorgen, helaas. De dieren worden bedreigd door het klimaat, bosbranden en een grote commerciële jacht. Wij helpen ze beschermen.

Kangoeroes zijn prachtige, fascinerende dieren. Ze zijn het boegbeeld van Australië. De manier waarop ze springen, hoe ze eruitzien, hoe ze in groepen leven en sterke familiebanden hebben, hoe ze in evenwicht blijven door hun lange staart: het is allemaal bijzonder. Ook evolutionair zijn ze heel speciaal: het is de enige grote diersoort die zich springend verplaatst. Als je geluk hebt, kun je een jonge kangoeroe (joey) uit zijn moeders buidel zien kruipen.

Waarom moeten we kangoeroes helpen?

Wanneer we aan deze kangoeroes denken, zien we ze rondspringen over goudkleurige, uitgestrekte velden. Of we denken aan joeys in de buidel van hun moeder, en aan hun thuisland aan de andere kant van de wereld. We denken niet aan dode kangoeroes in de vitrine van winkels. Toch is dat hoe we deze dieren in Nederland te zien krijgen. Niet letterlijk natuurlijk; de kangoeroes zijn dan al verwerkt tot schaatsen, schoenen, hoeden of huisdiervoer. Jaarlijks worden miljoenen wilde kangoeroes in Australië afgeschoten, verwerkt tot product en voor verkoop naar Nederland vervoerd.

Ieder jaar worden er miljoenen kangoeroes geslacht. De jacht gebeurt in het holst van de nacht. Jagers gaan er met trucks op uit om de dieren in het donker vanaf grote afstand dood te schieten. Dat lukt niet altijd, want tot 40 procent van de schoten is niet meteen fataal. De overheid heeft de regel dat de dieren met één schot in het hoofd fataal geraakt moeten worden, maar niemand is perfect en dit lukt dus lang niet altijd. Kangoeroes worden soms meerdere keren beschoten voor ze dood zijn. Soms ontkomen ze en sterven ze elders een pijnlijke, langzame dood.

Wat het verhaal nog erger maakt, zijn de joeys die soms nog in de buidel van hun moeder zitten. Als hun moeder niet direct wordt geraakt en elders sterft, worden zij door roofdieren gepakt of verhongeren ze. Maar ook als hun moeder wel in één keer gedood wordt, sterven ze een pijnlijke dood: ze worden door de jagers tegen de truck doodgeslagen.

De Australische overheid doet niets. Ze steunen de kangoeroe-industrie juist. Elk jaar wordt een quotum vastgesteld voor vier kangoeroesoorten die legaal mogen worden afgeschoten. Zogenaamd om de kangoeroepopulatie in stand te houden, zodat ze geen plaag gaan vormen. Maar deze berekeningen kloppen van geen kant. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de langzame voortplanting van kangoeroes. Het is gewoon een excuus om de jacht te kunnen voortzetten: allemaal voor winst. En juist omdat de overheid deze industrie steunt, is het zo moeilijk er iets aan te doen.

De enige manier om de jacht in Australië te stoppen, is om de vraag naar kangoeroeproducten te verminderen. Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten. Als deze producten van dit leer en vlees niet meer gekocht worden, neemt de vraag naar kangoeroes af en kan er een einde worden gemaakt aan deze wrede jacht.

  World Animal Protection helpt kangoeroes

  Eén voor één willen we Nederlandse restaurants en winkels ervan overtuigen dat de verkoop van kangoeroeproducten niet acceptabel is. Kangoeroes horen niet in het wild te worden afgeschoten om aan de andere kant van de wereld te eindigen als voetbalschoen of huisdiervoer. Daarom doen we aan ‘kangoeroelobby’: we voeren gesprekken met bedrijven om hun aandeel in deze wrede jacht te stoppen, door geen kangoeroeproducten meer te verkopen. Ook lobbyen we bij de overheid voor een importverbod. 

  Daarnaast voeren we campagnes om mensen bewust te maken van het leed achter kangoeroevlees en producten van kangoeroeleer, om ervoor te zorgen dat zij een betere keuze kunnen maken.

  Bij grote rampen, zoals de bosbranden in Australië, helpen we wilde dieren. In Australië hielpen we toekomstige branden te voorkomen, en hielpen we met de opvang en medische zorg van verbrande dieren, zoals kangoeroes. 

  Zo kun jij kangoeroes helpen

  Dieren redden doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen voor kangoeroes:

  • Koop geen producten waar kangoeroes in verwerkt zijn en eet geen kangoeroevlees.
  • Teken de petitie en roep bedrijven in Nederland op om geen kangoeroeproducten meer te verkopen.
  • Deel onze boodschap. Veel mensen weten niet welk grootschalig dierenleed er schuilt achter kangoeroeproducten. Help hen zich hiervan bewust te worden. 
  • Steun onze campagnes met een gift. Al vanaf 3 euro per maand help je kangoeroeleed tegen te gaan. 
  • Organiseer zelf een actie, of kom in actie samen met je bedrijf. Hoe? Dat lees je allemaal op deze pagina.
  Kangoeroe met joey
  Een wilde kangoeroe
  Het alternatief voor de acceptgiro