3 manieren waarop McDonald's bijdraagt aan dierenleed

Nieuws

Ooit begonnen als klein restaurantje in Amerika, maar inmiddels één van de bekendste fastfoodketens ter wereld: McDonald’s. Ze zijn het grootste horecabedrijf van Nederland met meer dan 250 restaurants en ruim drie miljoen bezoekers per week. Bekend om de snelle hap en een lachende clown als hét gezicht van de zaak. Maar achter die lach gaat een hoop leed schuil.

Zo is het bedrijf diverse malen in opspraak geweest door hoe de wijze waarop dieren behandeld worden vóór ze op het dienblad van de consument liggen. Als je naar de website kijkt zie je mooie woorden voorbijkomen over verduurzaming, het groene logo, en ze lanceren hartverwarmende commercials. Maar ondertussen is er nog steeds niets veranderd voor de dieren. Sterker nog, op deze drie manieren draagt McDonalds bij aan dierenleed, ontbossing en milieuvervuiling. Elke dag weer.

1. Plofkippen

Alle kip die McDonald’s serveert is plofkip. De dieren kunnen van ellende niet meer op hun pootjes staan, ze hebben zweren en wonden, zitten dicht opeengepakt in stallen en worden afschuwelijk behandeld. Een paar jaar geleden zijn er schokkende beelden vrijgegeven van een van de grootste vleesverwerkingsbedrijven Tyson Foods, waarop er bijvoorbeeld met kippen werd gegooid en de dieren werden geschopt. Wereldwijd worden ieder jaar zo’n 60 miljard vleeskippen geslacht, waarvan het overgrote merendeel plofkippen.

De klanten van McDonalds eten vlees van kippen die onnodig veel hebben geleden. McDonald’s zegt dat ze aandacht besteden door erop toe te zien dat de dieren ‘extra leefruimte’, daglicht en wat stro hebben. Maar in de praktijk blijkt dat nauwelijks zo te zijn.

factory-farming-change

2. Varkens in kooien

De bacon die McDonald’s serveert, is afkomstig van varkens uit de vee-industrie die in krappe kooien liggen. De dieren kunnen letterlijk hun kont niet keren. Moedervarkens staan vast tussen stalen stangen, waardoor ze ook nog eens amper bij hun biggetjes kunnen om die te verzorgen. Of ze leven juist veel te dicht op elkaar waardoor normaal sociaal contact onmogelijk is: ze kunnen elkaar niet ontwijken.

In 2012 beloofde de fastfoodketen al dat het opsluiten van zwangere zeugen in 'draagstallen' binnen 10 jaar afgebouwd zou zijn, maar door de coronacrisis is dit volgens McDonald’s niet gelukt. Daarnaast zou het volgens hen te duur zijn om het vlees op z’n manier te produceren.

factory-farming-change

3. Zuivelleed

Voor zuivel lijden miljarden koeien en kalfjes, elke dag weer. McDonald’s levert hier met hun milkshakes en McFlurry’s een flinke bijdrage aan. Koeien zijn heel sociale dieren en de band tussen moeder en kalf is erg sterk. In de grote veehouderijen waar McDonald’s mee samenwerkt voor hun producten gaat het er allesbehalve rooskleurig aan toe. Al binnen enkele uren na de geboorte wordt het kalf bij de moeder weggehaald, wat bij moeder en kalf veel stress veroorzaakt.

De eerste acht weken brengen kalfjes vaak alleen door in een box, naast boxen met andere kalveren die bij de moeder zijn weggehaald. En dan hebben we het niet eens over de talloze stiertjes die direct na de geboorte worden gedood omdat ze ‘overschot’ zijn. Of over de vreselijke omstandigheden waarop ze worden vervoerd. Enige lichtpuntje: sinds 2020 kunnen bezoekers in de McCafe’s naast koemelk ook sojamelk in de koffie bestellen. Nu het ijs en de milkshakes nog.

factory-farming-change

De keuze is aan jou!

Zolang jij bij McDonalds een snelle, makkelijke hap haalt blijft dit vreselijke dierenleed bestaan. Waar vraag is, is aanbod. Maar ook al ga je niet naar McDonald’s of eet je zelfs helemaal geen vlees, er zijn ook vele andere manieren waarop jouw geld naar de vee-industrie gaat. Zoals via grote banken of pensioenfondsen zoals ABP. Zij investeren jouw (pensioen)geld en dat van miljoenen andere Nederlanders in megastallen en dragen op die manier bij aan grootschalig dierenleed, milieuvervuiling en ontbossing.

Maar… de keuze is aan jou. Jaarlijks investeert ABP 1,8 biljoen(!) in de grootste fastfoodketens zoals McDonald's, waar dieren als koeien, varkens en kippen schandalig slecht worden behandeld. Wil jij dat hier een einde aan komt? Kom dan in actie

Update: Dit artikel was onderdeel van een campagne gericht aan ABP, en bevatte een sms-actie. Als dierenvriend kon je pensioenfonds ABP een sms sturen, waarna zij een geluidsfragment hoorden waarin je hen opriep niet meer te investeren in de vee-industrie. Deze actie is inmiddels voorbij.

Helaas geeft ABP nog geen gehoor aan de wens van het publiek: om niet langer te investeren in dierenleed. We blijven ABP motiveren om diervriendelijker te investeren. Jij kunt daarbij helpen. Steun ons werk met een gift of bekijk hoe je zelf kunt zorgen voor een diervriendelijk pensioen.

Tips voor een diervriendelijk pensioen

 

Meer over