Kraag bont

5 mode-items die echt niet meer kunnen

Nieuws

Grote bontkragen, schoenen van slangenleer, winterjassen met donsvulling… Van veel mode-items weten we al hoeveel dierenleed erachter schuilgaat. Maar dat geldt lang niet voor alle producten. De hoogste tijd voor meer fashion opheldering, dus!

Zo vertellen we in dit stuk onder andere wat er mis is met parels en zijde, en waarom het misschien beter is om nog een keer na te denken over die nieuwe wollen trui. Kortom: 5x mode-items die écht niet meer kunnen, zodat jij nóg bewustere keuzes kunt maken.

1. Kangoeroeleer

Wist jij dat Nederland één van de grootste importeurs van kangoeroeleer (en -vlees!) is, waar onder andere schaatsen en voetbalschoenen van worden gemaakt? In dit artikel vertelden we er al meer over; de jacht op wilde kangoeroes in Australië is afschuwelijk.

Zo wordt het gebruik van een enkele, krachtige klap' beschouwd als een aanvaardbare methode om joeys - babykangoeroes die vaak nog in de buidel van hun dode moeder zitten - om het leven te brengen. Dat is zelfs vastgelegd in nationaal erkende gedragscodes. Meestal worden de joeys tegen de pick-up truck van de jager doodgeslagen. In andere gevallen worden ze onthoofd of aan hun lot overgelaten als hun moeder is doodgeschoten. En deze vreselijke jacht gebeurt ook nog midden in de nacht, zonder toezicht en regulering, waardoor de overheid niet eens weet hoeveel dieren er om het leven komen. Eerder overtuigden we Bol.com al om te stoppen met de verkoop van kangoeroeproducten. Sluit jij je ook aan?

2. Wol

Verschillende dierenrechtenorganisaties onthulden in 2013 hoe angorakonijnen in Chinese fabrieken worden opgesloten en gemarteld. De schokkende beelden zorgden wereldwijd voor grote verontwaardiging. Hierna besloot een groot aantal modemerken om angorawol uit hun collecties te verbannen.

Maar deze weerzinwekkende praktijken gebeuren niet alleen met angorakonijnen. Ook de productie van ander wol is vaak niet in de haak als het om dierenwelzijn gaat. Zo is in de wolproductie mulesing bepaald geen zeldzaamheid. Bij dit vreselijke proces wordt de huid rond de anus zonder verdoving afgesneden om te voorkomen dat de zogenaamde blow fly - een Australisch insect - daar eitjes legt. Vervolgens worden de dieren in een ontsmettend bad met chemicaliën gegooid. Vooral in Australië is mulesing nog steeds orde van de dag.

Er bestaan ook biologische en gerecyclede alternatieven voor wol. Bij biologische wol krijgen schapen verantwoorde voeding, voldoende leefruimte, en geen antibiotica of medicijnen. En mulesing is verboden. Toch is het bijna onmogelijk zeker te weten dat er geen mulesing achter jouw wollen item zit. En zelfs als het je lukt om dat te achterhalen, maakt dat je wollen kledingstuk helaas nog niet diervriendelijk. Scheren is erg stressvol, en vaak worden de dieren geschopt om ze in bedwang te houden, of per ongeluk verwond. Ga daarom liever voor de talloze wolvrije alternatieven zoals knitwear van katoen, acryl, hennep of bamboe.

Arctic fox in a fur farm

3. Parels

Wist jij dat een oester pas aan de slag gaat met het maken van een parel op het moment dat een vervelend korreltje zand, een scherp stukje steen of iets anders zijn schelp binnendringt? Goed beschouwd ontstaat er pas een parel als de oester zich tegen de pijn verzet. Het is als het ware een soort beschermingsmechanisme.

Momenteel worden in de parelkweek massaal stukjes schelp bij oesters ingebracht. Tijdens dit proces sterft een groot deel van de oesters. En oesters die het wel redden, worden opzettelijk in stressvolle situaties gebracht om de parelgroei te versnellen. Dit is natuurlijk afschuwelijk voor de dieren.

Voor parels is er helaas geen duurzaam en diervriendelijk alternatief, want ook namaakparels zijn vaak niet per se de oplossing; daar worden gemalen visschubben voor gebruikt. 

Gelukkig bestaan er genoeg andere mooie sieraden met edelstenen, kralen en natuurlijke materialen waar geen dierenleed aan kleeft!

4. Zijde

Ook dit wat minder ‘aaibare’ dier - de zijderups - is slachtoffer van de mode-industrie. Een baby-zijderups is na één maand ongeveer 30 keer zo lang en 10.000 keer zo zwaar als toen hij uit het ei kroop. Daarna begint het proces waarin ze een cocon van zijde om zich heen maken om een vlinder te kunnen worden.

Maar zijderupsen worden helaas geen vlinders, omdat dit voor de zijde-industrie niet rendabel is. De meterslange zijdedraad beschadigt namelijk wanneer de rups zich uit de cocon bijt. Daarom wordt de zijderups in de cocon gedood zodat de draad intact blijft. Vaak worden de rupsen gedood door ze in een oven te bakken of door ze in kokend water te gooien. 

Soms wordt beweerd dat zijderupsen en andere insecten geen pijn voelen, maar er zijn toch onderzoeken waaruit blijkt dat er een grote kans is dat zijderupsen wél pijn ervaren. Ze hebben namelijk een centraal zenuwstelsel en reageren op dingen die pijn veroorzaken. Los daarvan is de zijdeproductie helaas hoe dan ook dieronvriendelijk. Er worden miljarden rupsen gedood voor een klein beetje zijde, terwijl er zoveel mooie alternatieven bestaan, zoals hennep, tencel of zijde-katoen.

Arctic fox in a fur farm

5. Bont

Je weet het natuurlijk allang: bont is een enorme fashion flater. Toch worden er in Europa nog vele dieren gedood zodat mensen ze als accessoire kunnen gebruiken.

Stapje voor stapje verdwijnen de bontjassen, bontkragen en bonthoeden steeds meer uit ons straatbeeld. Gelukkig, want er schuilt ontzettend veel dierenleed achter. In dit artikel vertelden we al hoe enorm fout bont is en waarom wij willen dat deze wrede industrie per direct stopt.

Teken voor een bontvrij Europa

Veel merken hebben bont inmiddels al uit hun collectie verwijderd en zijn overgestapt op mooie alternatieven. En zeg nu eerlijk: herken jij tegenwoordig nog het verschil tussen echt of nep bont? Precies! Het is onnodig dat er nog steeds zoveel dieren in kleine hokjes vastzitten voor hun vacht. 

Door nu het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe te tekenen, zorg jij ervoor dat geen enkel dier in Europa meer hoeft te lijden voor zijn bont. Nu de bontindustrie aan het wankelen is gebracht door de coronacrisis is dit hét moment om de industrie voor eens en altijd te stoppen.

Update maart 2023

Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...

6 feiten over de bontindustrie

Meer over