Sanam in het gras

Van vechten naar zonnebaden: een beter leven voor beer Sanam

Nieuws

Gedwongen vechten met honden. Bedorven fruit als voeding. Slecht genezende wonden door gebrek aan medicatie of behandeling. En pijnlijk voortgesleept aan het touw door haar snuit. Dit was lange tijd het leven van de zeven jaar oude Aziatische zwarte beer Sanam. Tot een alternatief bestaan daar een einde aan bracht. Een betere toekomst voor Sanam én haar eigenaar.

Na jaren van lijden is het leven van beer Sanam inmiddels compleet veranderd. In 2018 werd ze overgebracht naar het berenreservaat van het Bioresource Research Centre (BRC) in Balkasar, Pakistan. Een opvang gefinancierd door onze supporters, ver weg van de straatgevechten waar haar eigenaar haar voor inzette. Sanams lijden was eindelijk voorbij! Maar dat gebeurde niet zomaar: er gingen maanden van onderhandeling met haar eigenaar aan vooraf. 

Werken aan een betere toekomst

Berenbezitters leven van het geld dat hun beer opbrengt. Dat geld verdienen ze door hun beer bijvoorbeeld in te zetten voor straatgevechten. Het deskundige team van het BRC benadert deze berenbezitters en spoort hen aan om voor een alternatief levensonderhoud te kiezen, zodat een einde wordt gemaakt aan het leed van de beren. Zo kwam het team in contact met de eigenaar van Sanam. Maar liefst vijf keer gingen ze bij hem langs om hem te overtuigen Sanam aan hen over te dragen. Uiteindelijk met resultaat: de eigenaar ging akkoord, in ruil voor een nieuw bestaan als vrachtlader.

Hiermee is Sanams eigenaar één van de 96 voormalig berenbezitters die dankzij onze gezamenlijke inzet voor een nieuw bestaan heeft gekozen. Bij het accepteren van alternatief levensonderhoud beloven de eigenaren dat zij hun beer niet vervangen. Zo keren ze minder snel terug naar hun bestaan als berenbezitter om te voorzien in levensonderhoud. De nieuwe inkomstenbron werkt als stok achter de deur. Dit maakt de campagne duurzaam, en brengt ons dichter bij ons doel: voorgoed een einde maken aan de traditie van berenentertainment in Pakistan. 

Ruim een jaar later meldt het BRC dat Sanams eigenaar zich goed voelt bij zijn nieuwe bestaan. Zij hebben in de tussentijd contact met hem gehouden. Nu hij de voordelen in zijn persoonlijke en gezinsleven heeft gezien, weet hij dat hij de juiste beslissing heeft genomen. Een betere toekomst voor Sanams eigenaar dus, maar hoe gaat het nu met de beer zelf?

Sanam spelt met haar vrienden

Beer Sanam

Een verhaal van lijden

Zoals veel beren die voor amusement worden gebruikt, heeft Sanam enorm geleden voordat ze in het berenreservaat aankwam. Ze werd gebruikt als gevechtsbeer: een beer die zich moet verdedigen tegen aanvallen van getrainde honden, puur voor het vermaak van mensen. Dit is een historische manier van ‘vermaak’ dat, ondanks dat het illegaal is, nog steeds voorkomt in sommige delen van Pakistan. Sanam werd constant voor deze gevechten ingezet, zonder enige behandeling of medicatie voor haar opgelopen verwondingen. Ze kon tussendoor niet genezen. Er was een touw door haar neus geregen, waaraan haar eigenaar haar meetrok. En ze had een vreselijk dieet, bestaande uit bedorven fruit en brood, afval en rioolwater.

Sanam spelt met haar vrienden

Sanam toen ze in december 2018 aankwam in het Bioresource Research Centre in Balkasar, Pakistan

De weg naar herstel

Toen Sanam in 2018 bij het BRC arriveerde werd ze verdoofd en onderzocht door de dierenartsen. Die ontdekten dat ze bloedarmoede had vanwege haar slechte dieet. Ook zagen ze veel wonden bij haar snuit en voelden ze dat haar vacht ruw was, een duidelijk teken dat de beer aan ondervoeding leed.  Voordat Sanam zich bij de andere beren van het berenreservaat kon voegen, had ze dan ook tijd nodig om te genezen – zowel mentaal als fysiek. Ze bracht bijna een jaar in quarantaine door. Ze was gereserveerd en gestrest, maar begon geleidelijk haar nieuwe omgeving te vertrouwen en om te gaan met andere beren.

Madeeha Manzoor van het BRC legt uit hoe dit Sanam hielp op de weg naar herstel: ‘De aanraking en geur van vegetatie, regen, andere beren en eten waren allemaal erg vermakelijk voor haar. Al deze dingen hielpen haar, samen met de zorg van het personeel, om haar stress te overwinnen. Haar geestelijke gezondheid is verbeterd, wat haar geluk weerspiegelt.’

Sanam spelt met haar vrienden

Sanam in het gras van haar nieuwe thuis

Een nieuw thuis

In januari 2019 was Sanam gezond genoeg om te worden vrijgelaten in de leefruimte met andere beren. Een plek die werd gefinancierd door onze supporters. Sinds ze dit nieuwe thuis heeft, heeft Sanam vriendschap gesloten met beren Jugno en Robin, en speelt ze de hele dag met haar nieuwe maatjes. Ze vindt het heerlijk om in de zon op het gras te liggen en te smullen van haar favoriete eten: brood. Madeeha: ‘Tegenwoordig rent ze vrolijk rond, en voelt ze de zon en de wind op haar gezicht. Ze maakt ruzie, speelt en rust uit met de andere beren. Ze geniet van baden in het zwembad en eet de wilde bessen van de planten. Ze is nu een glanzende en gezonde beer. Ze heeft de tijd van haar leven!’

Sanam spelt met haar vrienden

Sanam speelt met haar nieuwe maatjes

Beren in entertainment

Al meer dan twintig jaar beschermen we samen met partnerorganisaties beren tegen wreedheid. Wreedheid die voortkomt uit de entertainment- en berengalindustrie. In verschillende delen van de wereld worden beren gevangen en misbruikt, met als enig doel mensen te vermaken of genezen. Zo worden de dieren ingezet in beer-hondengevechten, net als Sanam, of voor dansshows. Of hun gal wordt gebruikt voor traditionele medicijnen.

Wij zetten ons in voor deze beren. Geredde beren of beren die aan ons worden overgedragen brengen we naar een opvangplek waar ze vredig kunnen leven. Zo werken we samen met het berenreservaat in Pakistan, waar op dit moment 69 beren leven, maar ook met Libearty in Zarnesti, Roemenië. Lees meer over ons werk voor beren en ontdek hoe je de beren kunt steunen. 10/02/2021

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Meer over