Inperking houden van exotische dieren

03/02/2015

Vanaf 1 februari 2015 is in Nederland de huisdierenlijst voor zoogdieren van kracht, de zogeheten ‘positieflijst’. Deze bepaalt welke zoogdieren wel of niet als huisdier gehouden mogen worden – en welke alleen onder strikte voorwaarden.

Alleen dieren die op deze lijst staan, mogen thuis gehouden worden. Een belangrijke stap in de goede richting, waar dierenbeschermingsorganisaties zich vele jaren voor hebben ingezet.In Nederland worden allerlei (wilde) dieren als huisdier gehouden die daar vaak compleet ongeschikt voor zijn. Dat leidt tot veel dierenleed, zo niet thuis dan wel in de handel die eraan voorafgaat. Bovendien brengt het risico’s op het verspreiden van dierziekten met zich mee en het probleem dat als deze exotische dieren ontsnappen of worden gedumpt, ze vaak voor problemen zorgen.Dankzij de positieflijst is het nu verboden allerlei exotische dieren te houden zoals wasberen, rolstaartberen, stinkdieren of kantjils. Wat World Animal Protection betreft een mooie stap in de goede richting. Dat neemt niet weg dat er wel kanttekeningen te zetten zijn bij een aantal dieren dat wel gehouden mag worden. Want uiteindelijk horen wilde dieren natuurlijk gewoon in het wild, niet in de huiskamer of achtertuin.Eerder beloofde staatssecretaris Dijksma dat er eind dit jaar ook een positieflijst zou komen voor vogels en reptielen. Wanneer die komt, is echter onduidelijk, maar wel is duidelijk geworden dat deze lijst langer op zich laat wachten dan voorzien.De positieflijst is overigens nog niet volledig. Niet alle zoogdiersoorten zijn al beoordeeld, dat gaat de komende maanden gebeuren. Mensen die al in het bezit zijn van een huisdier dat door de positieflijst niet langer is toegestaan, hoeven zich trouwens geen zorgen te maken. Ze mogen hun dier houden tot het overlijdt –mits ze er niet mee fokken of handelen.De volledige lijst vind je hier.

 

Blinde liefde leidt tot dierenleed

laad-dierenliefde-niet-tot-dierenleed-leiden

Valentijnsdag is de dag waarop we traditioneel stilstaan bij de liefde. Dit jaar staan we speciaal stil bij de liefde die veel mensen voor dieren hebben.