Noodhulp voor 350.000 verhongerende en verkleumde dieren in Mongolië

09/03/2017

Honderdduizenden geiten, schapen, paarden en veedieren lijden nog steeds door het strenge winterweer in Mongolië, ook wel bekend als ‘dzud’. In februari hebben we noodhulp in de vorm van voedsel geleverd voor in totaal 350.000 dieren.

De dieren kunnen geen voedsel vinden en als er niet snel wat gebeurt, dan is het te laat voor hen.

De dzud, een extreem koude winter na een droge zomer, heeft een grote invloed op het leven van vee-eigenaren en hun dieren. De dieren hebben moeite met het vinden van voedsel door de dikke laag sneeuw die het land bedekt. Boeren zijn op hun beurt ontzettend afhankelijk van deze dieren, omdat het vaak hun enige bron van inkomsten is. Eerder schreven we een artikel over de gevolgen van dit extreme winterweer waar Mongolië nog steeds mee kampt.

Aanbieden van belangrijke noodvoeding

Tijdens deze dzud zijn temperaturen van -40 graden in de nacht heel normaal. Grasgebieden zijn bevroren en door de extreme condities is er geen stukje groen meer te zoeken. Om de vee-eigenaren en hun dieren te helpen, bieden we pakketten met noodvoeding aan voor 1740 huishoudens in zes provincies. Elk pakket helpt schapen, geiten, vee en paarden en bevat:

  • 10 kilo melkpoeder
  • 1 liter visolie
  • 3 kilo vitaminesupplementen
  • 8 kilo mineraalblokken

Steven Clegg, onze internationale noodhulp manager, zegt over deze pakketten:

"De winter in Mongolië kwam bijna twee maanden te vroeg en bedekte 50 % van het land in sneeuw. Aan deze vroege sneeuwval ging een droge zomer vooraf, waardoor gezinnen die nog steeds hersteld zijn van de dzud in 2016 verder in de problemen kwamen. Veel van de meest kwetsbare huishoudens zijn niet in staat om voor hun gezin en vee te zorgen.

Hierdoor hebben de herders onvoldoende middelen om hun dieren te beschermen tegen de lange winter die ze te wachten staat. Zonder onze hulp kunnen families niet genoeg voedsel hebben voor hun dieren wanneer de dieren verzwakken door de harde condities. Deze pakketten zullen het leven redden van zowel dieren als de mensen die voor hun zorgen en afhankelijk zijn van deze dieren".   

Link humanitaire hulp en hulp aan dieren

In februari hebben we deze essentiële voedingspakketten gedistribueerd, samen met het Mongoolse Rode Kruis en met de financiële steun van onze donateurs en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), het overkoepelende orgaan van alle erkende nationale Rode Kruisverenigingen, en USAID. Mr. Enkhjin Garid van het IFRC zegt over deze samenwerking:

“We werken allemaal voor hetzelfde doel. In Mongolië kunnen we geen mensen helpen, zonder ook de dieren te helpen.”

Eerder dit jaar vertelden Mongoolse herders ons verhalen van hun dieren die lijden tijdens de Dzud. Dieren zijn voor sommige mensen de enige bron van inkomsten. Ze zijn een heel belangrijk onderdeel voor het leven van vele Mongoliërs.

Zo bezochten we recent een vrouw, Mrs. Davaa, die zo’n 70 schapen en 10 veedieren heeft. Haar dieren hebben geregeld een gebrek aan zout en mineralen. De mineraalblokken en melkpoeder die wij vorig jaar beschikbaar maakten, betekende het verschil tussen leven en dood. Steven Clegg zegt hierover:

“Het was meteen duidelijk hoe belangrijk de dieren waren voor deze herders. Haar zoon toonde ons trots een van de lammetjes die hij had gered van het strenge winterweer.”

Jij kunt helpen!

Dankzij jouw hulp kunnen we noodhulp in gebieden zoals Mongolie geven, ontzettend bedankt daarvoor! Help je ons zoveel mogelijk dieren te beschermen en daarmee lokale gemeenschappen zo snel mogelijk te herstellen van de ramp met een extra gift of door donateur te worden?