Managen van hondenpopulaties

Ruim een miljoen honden zijn al gevaccineerd!

Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, vormt nog steeds een grote bedreiging voor mens én dier. Jaarlijks sterven naar schatting 55.000 mensen aan rabiës. Minder bekend is dat er ook miljoenen honden slachtoffer worden van deze gruwelijke ziekte.

Rabiës is een virusinfectie van de hersenen die altijd dodelijk afloopt. In 99% van de gevallen wordt de ziekte op mensen overgedragen door honden. Geen wonder dat overheden in landen waar de ziekte rondwaart – zoals in Afrikaanse en Aziatische landen – zich tegen de zwerfhonden keren.

Afmaken geen oplossing

Om verspreiding van de hondenziekte tegen te gaan, worden zwerfhonden in meerdere landen massaal afgemaakt – onder meer door ze neer te schieten, te vergiftigen of te elektrocuteren. Dit lijkt goedkoop, makkelijk en snel. Maar een oplossing voor het probleem is het niet. Door pogingen honden in het ene gebied uit te roeien, worden ze verjaagd naar elders. Of worden honden uit een naastliggend gebied, door de beschikbaarheid van voedsel, juist aangetrokken. Het massaal doden kan zo zelfs verdere verspreiding in de hand werken.

De enige diervriendelijke oplossing is het massaal vaccineren van honden – liefst in combinatie met andere maatregelen om hondenpopulaties te controleren. Dat is precies wat World Animal Protection doet. We beschermen de zwerfhonden door een diervriendelijke oplossing te bieden tegen verspreiding van rabiës. Door ons hondenpopulatiemanagement zijn inmiddels één miljoen zwerfhonden gevaccineerd tegen hondsdolheid en daarmee is de kans op verspreiding van het dodelijke virus verkleind. We zetten dit werk graag voort en streven ernaar om nog eens één miljoen zwerfhonden te vaccineren!

Een voorbeeld: Freetown, Sierra Leone

In 2016 richt World Animal Protection zich onder meer op de zwerfhonden in Sierra Leone. De Ebola-epidemie in 2014 verzwakte daar de ontwikkeling van het land en creëerde de grootste zwerfhondenpopulatie in Afrika. De hoofdstad Freetown telt naar schatting zeker 100.000 zwerfhonden.

Het management van hondenpopulaties door World Animal Protection bestaat uit:  identificatie, registratie, sterilisatie, huisvesting, vaccinatie, behandeling en soms euthanasie van de dieren. Ook leren we mensen hoe met de honden om te gaan. In samenspraak met overheden wordt gekeken naar welke combinatie van deze elementen het beste past bij de plaatselijke situatie om zo veel mogelijk honden en mensen te beschermen.

Help mee, red de honden!

Wil jij ook je bijdrage leveren aan het beschermen van duizenden zwerfhonden in Sierra Leone? Dat kan snel en eenvoudig! Al voor €3 wordt een zwerfhond gevaccineerd. Als 70% van de honden in een populatie is gevaccineerd, verspreidt hondsdolheid zich niet verder en dooft de ziekte uit. Doneer nu een vaccinatie. 

Deel het met de rest van de wereld:

Pinterest

Hoe we honden beschermen

Honden hebben – zoals alle dieren – recht op bescherming. Zwerfhonden staan bijvoorbeeld bloot aan allerlei gevaren. Wij helpen ze daartegen te beschermen.

Dertig jaar ervaring 

World Animal Protection heeft dertig jaar ervaring met het effectief managen van hondenpopulaties. Zwerfhonden veroorzaken vaak overlast, met name door agressief gedrag en het verspreiden van ziektes. Om daar het hoofd aan te bieden zoeken overheden vaak hun toevlucht tot het wreed doden van zwerfhonden. Dat veroorzaakt niet alleen veel angst en pijn bij de dieren, het is niet effectief omdat de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. Het massaal afmaken van honden is nooit de oplossing.

Onze oplossing: een integrale aanpak

Wij volgen de methodologie van het International Companion Animal Management (ICAM). Dit betreft een integraal pakket aan maatregelen om op een diervriendelijke en effectieve manier met hondenpopulaties om te gaan, waaronder vaccinatie, sterilisatie, identificatie en registratie, wetgeving en voorlichting. 

Daarom werken we samen met overheden en lokale gemeenschappen om op diervriendelijke manier om te gaan met (zwerf)hondenpopulaties. We helpen ze om deze maatregelen te implementeren en resultaten te monitoren en te evalueren om tot duurzame oplossingen te komen. We zorgen voor vaccinatieprogramma’s en leren mensen hoe ze honden moeten behandelen en verzorgen. We doen dat om te voorkomen dat miljoenen honden onnodig worden afgemaakt en om ervoor te zorgen dat mensen gezond en zonder angst met honden kunnen samenleven. 

Download onze brochure over hondsdolheid 'One humane solution, three reasons why' (Engelstalig)