Het treurige lot van de ezels in Bethlehem

08/01/2009

WSPA biedt hulp aan ezels over de hele wereld. In Bethlehem willen we workshops opzetten voor voorlichting aan hun eigenaars.

Armoede en een gebrekkige opleiding zijn de voornaamste oorzaken van de problemen waar werkpaarden en – ezels in het Midden-Oosten mee te kampen hebben.

Boeren en bedoeïen hebben hun ezels nodig om te kunnen overleven.  WSPA streeft ernaar dierenartsen op te leiden en de mensen van Bethlehem de zorg te bieden die nodig is om hun dieren een beter leven te geven.WSPA biedt hulp aan ezels over de hele wereld. In Bethlehem willen we workshops opzetten voor voorlichting aan hun eigenaars.

Slavenwerk

[Trevor Wheeler, de WSPA-expert voor dierenwelzijn in het Midden-Oosten, helpt een dierenarts bij de behandeling van een van de vele ezels in Bethlehem.]

Trevor Wheeler, de WSPA-expert voor dierenwelzijn in het Midden-Oosten, helpt een dierenarts bij de behandeling van een van de vele ezels in Bethlehem.

© WSPA

De bedoeïen leven onder zware omstandigheden. Op ezels rijden ze kilometers door de hete, droge en verlaten woestijn om water en brandhout te halen. Sommigen gebruiken hun ezels zelfs om hun geiten en schapen te hoeden.

Alistair Findlay, de programmamanager voor het Midden-Oosten van WSPA zegt daarover:

"Armoede en een gebrekkige opleiding zijn de voornaamste oorzaken van de problemen waar werkpaarden en – ezels in het Midden-Oosten mee te kampen hebben.”

“De ezels in Bethlehem gaan gebukt onder hitte en parasieten, en het helpt ook niet dat ze niet genoeg te eten krijgen voor het zware werk dat ze doen. Het voorlichtingsprogramma van WSPA zou een positieve verandering teweeg moeten brengen in de manier waarop mensen daarmee omgaan.”

Trevor Wheeler, de programmadirecteur voor het Midden-Oosten van WSPA, voegt daaraan toe:

“Bedoeïen en boeren kunnen zich geen andere vormen van transport permitteren. Ze wonen diep in de woestijn en hoewel de meesten van hen veel om hun ezels geven, zijn ze niet in staat om diergeneeskundige hulp betalen.”

Bij WSPA aangesloten organisaties zetten zich in

In samenwerking met lokale groepen die deel uitmaken van het netwerk van WSPA

willen we een mobiele diergeneeskundige kliniek uitrusten waarmee de Palestine Wildlife Society in de heuvels ten oosten en westen van Bethlehem hulp kan bieden.

hopen we aan meer dan 400 ezels diergeneeskundige hulp te kunnen bieden, naast een voorlichtingsprogramma voor hun eigenaren.

Daarbij merkt Alistair op: “Ik geloof echt dat dit programma succes zal hebben, aangezien de mensen van Bethlehem zelf om hulp vragen. Ze willen niet dat hun ezels lijden, waardoor ook hun levensonderhoud op het spel komt te staan.”

Programma

Hiermee wil WSPA de eerste serie workshops in het Midden-Oosten beginnen die het gedrag van mensen jegens dieren wil veranderen.

Daarmee hoopt WSPA de eigenaars de kennis bij te brengen om hun ezels en andere dieren op de juiste manier te behandelen en hen het zelfvertrouwen te geven om dit op lange termijn vol te houden.

Het werk van WSPA in het Midden-Oosten

[Deze ezels werden naar een dierenkliniek gebracht die WSPA in Afghanistan heeft opgezet]

Deze ezels werden naar een dierenkliniek gebracht die WSPA in Afghanistan heeft opgezet

© WSPA/Jonathan Pearce

Jonathan Pearce, Alistair Findlay en Trevor Wheeler hebben zich al meer dan zeven jaar in het Midden-Oosten voor WSPA ingezet.

Alistair en Trevor zijn begonnen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) met een programma voor terugdringen van het aantal wilde katten. Ze zijn, zonder ooit spijt te hebben, doorgegaan met het veroveren van de harten en zielen van de mensen in dit gecompliceerde deel van de wereld - waar het soms niet gemakkelijk is om te werken.

Toekomstige acties in het Midden-Oosten

In de VAE werd, in september 2008, voor het eerst op nationale schaal wetgeving ingevoerd voor het welzijn van dieren.

WSPA heeft nu de gelegenheid om enkele van de andere emiraten te assisteren, waar praktisch nog geen sprake is van dierenwelzijn. WSPA zal regeringsambtenaren in het hele Midden-Oosten praktische en technische hulp verlenen bij het invoeren van wetgeving op het gebied van dierenwelzijn.