Moederdag 2015: babymelk is om te huilen

07/05/2015

De meeste babymelkpoeder die in Nederland te koop is, is slecht voor koeien. Dit blijkt uit onderzoek dat World Animal Protection in het kader van Moederdag presenteert. Het aandeel babymelk van gegarandeerde weidemelk blijkt minimaal.

Verreweg de meeste babymelkpoeder die in Nederland te koop is, is slecht voor koeien. Dit blijkt uit onderzoek dat World Animal Protection in het kader van Moederdag presenteert. Het aandeel babymelk van gegarandeerde weidemelk blijkt minimaal. 

Aanbod met weideganggarantie

Van de baby- en peutermelk in supermarkten en drogisterijen is maar een paar procent gegarandeerd biologisch of gemaakt van weidemelk. Etos en Kruidvat hebben nul procent biologische of weidemelkvarianten in hun assortiment, terwijl het aanbod van Albert Heijn (4,6%), Jumbo (4,0%) en Plus (1,2%) uiterst beperkt is. Deze percentages zijn berekend op basis van het aantal filialen dat de producten verkoopt en het aandeel biologische babymelk binnen het hele assortiment van flesvoeding.

World Animal Protection houdt het aanbod zuivelproducten dat diverse winkelketens hanteren nauwkeurig in de gaten, omdat daarmee in hoge mate wordt bepaald of melkkoeien in de wei komen of levenslang op stal moeten staan. Voor koeien is weidegang niet alleen natuurlijker maar ook gezonder dan een permanent verblijf in de stal. Er bestaat echter al geruime tijd een tendens dat meer en meer koeien niet meer mogen grazen. Zonder ingrijpen staat in 2025 nog maar 1 op de 3 koeien in de wei, meer dan een miljoen dieren.

Convenant Weidegang

Albert Heijn en Jumbo hebben enkele jaren geleden het Convenant Weidegang ondertekend, dat beoogt om minstens zeventig procent van de melkkoeien tenminste 120 dagen 6 uur in de wei te houden. Onlangs heeft minister Dijksma de doelstelling verhoogt naar tachtig procent in 2020. Het supermarktassortiment van producten gebaseerd op gegarandeerde weidemelk blijft daar verre bij achter, en bij flesvoeding is dat nog veel erger dan bij andere zuivelproducten.

Help koeien de wei in

Jij kunt helpen om de koe de wei in te krijgen door te kiezen voor producten met het weidemelklogo of biologisch keurmerk. Deze garanderen dat de koeien in de wei hebben gestaan. Maar roep supermarkten ook op om hun assortiment aan te passen, zodat koeien weer buiten kunnen grazen.