Mondiaal plan tegen hondsdolheid

17/12/2015

Organisaties wereldwijd hebben samen een plan uitgewerkt om besmetting met hondsdolheid bij mensen in 2030 te hebben uitgebannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onze diervriendelijke oplossingen.

Het afmaken van honden helpt niet om hondsdolheid tegen te gaan, maar het goed behandelen en vaccineren van honden wél.

Vorige week hebben de Wereldgezondheidsorganisatie, World Organization for Animal Health (OIE), Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en onze partners van de Global Alliance for the Control of Rabies (GARC) dit bekend gemaakt tijdens een conferentie in Genève, Zwitserland. Het is de bedoeling dat er vanaf nu massaal honden worden gevaccineerd.  Dit plan is wereldwijd de grootste stap voorwaarts om honden te beschermen tegen hondsdolheid en wrede afmaakprogramma’s.

95% van de 55.000 mensen die jaarlijks hondsdolheid (ofwel rabiës) krijgen, is besmet geraakt door een beet van een hond. Om dit te voorkomen ligt de focus van het plan op het elimineren van hondsdolheid bij honden. Onze campagne genaamd ‘Better Lives for Dogs’ heeft aangetoond dat het op grote schaal inenten van honden de enige effectieve manier is om dit aan te pakken en dat dit daarom ook een prioriteit moet zijn bij het verminderen van hondsdolheidbesmetting bij mensen.

Tijdens de conferentie is dit voor het eerst op wereldwijde schaal erkend. Het bewijs dat door ons en door onze partnerorganisaties is geleverd, zal dan ook miljoenen levens van honden redden, die anders hoogstwaarschijnlijk op gruwelijke wijze geruimd zouden zijn.

Steve McIvor (Algemeen Directeur van World Animal Protection) zegt: “Het afmaken van honden helpt niet om hondsdolheid tegen te gaan, maar het goed behandelen en vaccineren van honden wél. We moeten er zeker van zijn dat eigenaren en lokale gemeenschappen goed voor hun honden zorgen en dat zij ze niet op een wrede manier afmaken als loze poging om hondsdolheid te stoppen. Vaccinatie en het verantwoord houden en behandelen van honden zal niet alleen een eind maken aan hondsdolheid, het zal ook de angst voor deze ernstige aandoening verminderen net als de negatieve kijk van mensen op (straat)honden.”

Honden beschermen in Afrika en Azië

Kortgeleden hebben wij samengewerkt met de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldgezondheidsorganisatie in  Zuid-Afrika, Tanzania en de Filipijnen om er op toe te zien dat het welzijn van honden topprioriteit is tijdens het vaccineren.  Dit soort projecten hebben bewezen dat hondsdolheid, door 70% van de hondenpopulatie in een specifiek gebied in te enten, al binnen enkele jaren kan zijn weggevaagd.  Dit bewijs is gepresenteerd tijdens de conferentie in Genève en vormt de basis voor de wereldwijde visie van ons en onze partners.

Wij zullen samen blijven werken met andere organisaties, landelijke overheden en lokale gemeenschappen om er zeker van te zijn dat het massaal inenten van honden de enige manier is om dit probleem aan te pakken.  Daarbij willen we ook dat er diervriendelijke manieren worden gebruikt om de hondenpopulatie te beheren zodat hondsdolheid voorgoed verdwijnt. 

Lees meer over wat wij doen om hondsdolheid tegen te gaan!

Supermarkten doen weinig aan weidezuivel

Koe in de wei

Uit ons jaarlijks onderzoek naar het aanbod van zuivelproducten in de schappen van Albert Heijn en Jumbo blijkt dat beide supermarkten geen stap extra zetten...