Onwetendheid houdt malafide hondenhandel in stand

10/06/2015

Veertig procent van de Nederlandse hondenbezitters zegt niet te weten waar je op moet letten om na te gaan of een hond verantwoord is gefokt. Dit blijkt uit een representatieve enquête van Peil.nl in opdracht van World Animal Protection.

"Vier op de tien mensen mét een hond, geven aan eigenlijk niet te weten waar je bij de aanschaf van zo’n dier op moet letten. Die onwetendheid vind ik behoorlijk schokkend."

De malafide handel in puppy’s – veelal aangevoerd vanuit Oost-Europa – wordt door deze onwetendheid in de hand gewerkt. Een andere uitkomst is dat van alle aankopen van een hond bijna de helft, 42%, gebeurt via internet.  

Kofferbakpups

Naar schatting worden jaarlijks tot wel zeventigduizend kofferbakpups vanuit Oost-Europa in Nederland te koop aangeboden, het zou dan gaan om meer dan de helft van het totaal aantal pups . Maar daar is bijzonder weinig van te merken bij de antwoorden op de vraag ‘Weet u waar uw hond is gefokt?’ Slechts zeven honden zijn volgens de eigenaar afkomstig uit een Oost-Europees land, dat is 0,7% van de respondenten. Veel mensen denken klaarblijkelijk dat de verkoper van een pup ook altijd de fokker is of nemen het verhaal van de verkoper voetstoots aan voor waar.

Meeste aankopen online

Van alle nieuwe hondeneigenaren koopt 73% het huisdier, terwijl 11% een hond uit het asiel haalt en 8% hem krijgt van een kennis.  Van de kopers doet landelijk 42% zaken via een online advertentie waarmee dit duidelijk het grootste verkoopkanaal blijkt. Bij een rasvereniging koopt 33% en 1% bij een dierenwinkel. Hierin zijn enkele duidelijk regionale verschillen te zien. In de provincie Groningen bijvoorbeeld, koopt 66% zijn hond via internet, in Zeeland is dat 64% maar in Flevoland 27% . In deze jongste provincie koopt dan weer twee derde bij een rasvereniging, terwijl dat in Friesland slechts 10% is.

Europese regels

“Vier op de tien mensen mét een hond, geven aan eigenlijk niet te weten waar je bij de aanschaf van zo’n dier op moet letten. Die onwetendheid vind ik behoorlijk schokkend, zegt directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland. Door dat gebrek aan kennis  wordt hondenleed in stand gehouden. Ook dit onderzoek maakt weer eens duidelijk dat het hoog tijd wordt voor Europese regelgeving om de malafide hondenhandel tegen te gaan. Vandaar ook dat wij daar een campagne voor voeren onder het motto ‘Fok off’. De bestaande zieke fok- en handelspraktijken moeten de wereld uit.”

Aanschaffen

Wie een hond wil aanschaffen kan daarvoor het best terecht bij een asiel of herplaatsingsorganisatie. Koop je elders een puppy let er dan goed op dat deze wordt grootgebracht samen met de moeder in een huiselijke omgeving. De puppy’s begroeten jou en de fokker enthousiast en zijn gezond en levendig. De fokker toont belangstelling in je leefsituatie om erachter te komen of je de dieren wel naar behoren kunt houden. De puppy’s zijn niet jonger dan zeven weken, zijn ontwormd, gechipt en ingeënt tegen besmettelijke ziekten en beschikken over de juiste papieren.

Prijs voor dierenopvang Costa Rica

Costaricaans hondje in opvang

De Marsh International Animal Welfare Prijs is dit jaar weer uitgereikt. De winnaar, Asociacion Humanitaria Para la Proteccion Animal de Costa Rica, de...

Pluchen beren 'gered' voor fondsenwerving

een beer in het Roemeense asiel dat World Animal Protection steunt

In Londen zijn twee gigantische knuffelberen 'gered' om geld in te zamelen voor hun levende familieleden in het berenreservaat in Roemenië. Dat gebeurde door...