Red de stieren van het vuur: stop Toro de Jubilo!

11/11/2015

Elk jaar vindt in november een misselijkmakende gebeurtenis plaats in het Spaanse stadje Medinaceli, in de buurt van Madrid. Komende zaterdag wordt weer een jonge stier met brandend materiaal gemarteld.

Terwijl er vuurwerk ontploft en het publiek brult rent het dier, zijn kop in vlammen gehuld, doelloos en in blinde paniek rond.

Om middernacht wordt een jonge stier op een volgepakt plein, dat wordt verlicht door vijf vreugdevuren, met een touw aan een paal vastgebonden. Het bange dier, dat geen kant op kan, heeft brandbaar materiaal bevestigd aan zijn hoorns.  Dat materiaal wordt aangestoken en de stier wordt losgemaakt.

Gehuld in vlammen

Terwijl er vuurwerk ontploft en het publiek brult rent het dier, zijn kop in vlammen gehuld, doelloos en in blinde paniek rond. Hij schudt wanhopig zijn kop om de vlammen te doven. Hete vonken en gloeiende kolen regenen op hem neer en de stier hijgt in angst en paniek. De hele tijd wordt hij getergd door de joelende, brullende menigte in een geïmproviseerde arena en wordt daarbij ook gekweld door jonge mannen die toejuichingen van het publiek willen.

Na soms meer dan een uur deze verschrikking te hebben doorgemaakt, blijft de stier uitgeput achter; zijn huid verschroeid en verbrand door de hete vonken die op hem neer zijn gedaald.

"Een hoeksteen van cultureel erfgoed"

Bij het festival Toro de Jubilo van vorig jaar waren mensen in groten getale aanwezig om hartstochtelijk te demonstreren tegen deze wreedheid en het overduidelijke en onnodige lijden dat de vernederde stier moest ondergaan. De foto's van de stier met starende, verschrikte ogen en een hijgende bek gingen de wereld rond en schokten degenen die ze zagen.

De Raad van Toezicht van het festival schreef een uitdagende brief aan de burgemeester van Medinaceli  om hun "geliefde ceremonie" te verdedigen, als een "hoeksteen van ons cultureel erfgoed". Zij maakten bezwaar tegen de demonstranten, van wie ze beweerden dat ze probeerden om "de vrijheid om onze tradities in ere te houden en ons hun waanzinnige ideologie op te dringen."

Toenemende druk

Deze vreselijke, achterhaalde traditie wordt dus nog steeds voortgezet. Maar vroeg of laat zal het martelen van een doodsbange stier onder het mom van cultuur en traditie zeker moeten stoppen. Voorstanders van dit soort festivals zullen verontwaardigd schreeuwen, met rechtszaken dreigen en het debat aangaan in het parlement. Maar elk jaar zullen meer mensen wereldwijd geïnformeerd worden over de ellende die deze dieren moeten doorstaan en zo zal de druk toenemen om deze wreedheid te beëindigen.

Help dit leed te stoppen!

Het recente nieuws dat het Europees Parlement gestemd heeft tegen de EU-begroting die wordt gebruikt voor stierengevechten die de dood van het dier tot gevolg hebben, kan een belangrijke stap voorwaarts zijn in het beëindigen van deze wrede activiteit. Maar we moeten ons nog steeds uitspreken tegen het martelen van stieren onder het mom van entertainment. Help ons daarom mee de burgemeester van Medinaceli op te roepen te stoppen met dit wrede festival!

Copyright foto: ZUMA Press, Inc. / Alamy Stock Photo