Dieren op Vanuatu beschermen bij rampen in de toekomst

01/05/2015

Onze directe noodhulp in reactie op de verwoestende cycloon Pam is tot een einde gekomen. Maar het werk is nog niet klaar. Samen met de overheid van Vanuatu zetten we plannen op om honderdduizenden dieren ook bij toekomstige rampen te beschermen.

Vanuatu´s ergste storm in 60 jaar

Tropische cycloon Pam trof Vanuatu op 13 maart, met als gevolg: vele duizenden gewonde dieren, dieren zonder onderdak en kwetsbaar voor ziektes. Dit natuurgeweld wordt een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis van het land genoemd. Cycloon Pam legde de infrastructuur van Vanuatu volledig in puin.

Ons noodhulpteam was binnen 48 uur ter plekke om de dieren eerste hulp te bieden en de gevolgen van de cycloon vast te stellen. Van honden en katten tot geiten en varkens, de behoeften van de dieren waren divers en omvangrijk.

Onze hulp zorgde ervoor dat van bijna 30.000 dieren de nabije toekomst werd veiliggesteld. Nu werken we samen met de overheid om ook op de lange termijn de behoeften voor de dieren te bepalen in de nasleep van cycloon. 

Voorbereid zijn op toekomstige rampen

Vanuatu is een land met zeer grote risico’s wat betreft rampen. Dit werd nog maar eens duidelijk na de cyclonen Lusi en Pam. Ons werk nu met de regering van Vanuatu bouwt voort op onze eerdere samenwerking na cycloon Lusi vorig jaar.

Aan ambtenaren geven we veterinaire training. Hiermee voorzien we hen met de vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om bij een eventuele toekomstige ramp zo goed mogelijk te kunnen reageren op wat dieren nodig hebben. We introduceren op Vanuatu ook voorbeelden van onderdak voor dieren die we eerder hebben ontwikkeld voor de Filipijnen. Dit in combinatie met onze kant en klare publieke waarschuwingsmeldingen, helpen we de plaatselijke bevolking zich voor te bereiding om bij een volgende ramp hun dieren  te beschermen. In veel gevallen kunnen ze daarmee ook in hun eigen levensonderhoud blijven voorzien.

Met de juiste training, vaardigheden en uitrusting, is de overheid klaar om jarenlang, honderdduizenden dieren te beschermen. Door onze samenwerking zorgen we ervoor dat de dieren op Vanuatu niet hoeven te lijden, zoals ze in het verleden hebben gedaan.

Hoe vergaat het puppy Pam

Eerder vertelden we hoe we puppy Pam ternauwernood wisten te redden van de dood. We hebben van onze contactpersoon op het eiland Epi  het uitstekende nieuws ontvangen dat het nog steeds goed met haar gaat dankzij de goede spoedeisende zorg en de begeleiding van haar baasjes.

Onze noodhulpoproep voor cycloon Pam

Dit werk konden we alleen doen dankzij jouw hulp. Dank je wel aan iedereen die ons verhaal heeft gedeeld en een financiële bijdrage heeft gedaan. Er is nog veel werk te doen, dus we nemen nog steeds giften aan. Nogmaals heel veel dank.


Altijd wanneer we in actie komen na een natuurramp, werken we als de noodzaak er is samen met de overheden om de risico's voor dieren bij toekomstige rampen te verminderen. Lees meer over ons werk en volg ons op Facebook en Twitter voor het laatste nieuws over onze noodhulp bij rampen waar ook ter wereld. 

Moederdag 2015: babymelk is om te huilen

koeien

De meeste babymelkpoeder die in Nederland te koop is, is slecht voor koeien. Dit blijkt uit onderzoek dat World Animal Protection in het kader van Moederdag...