WSPA veroordeelt SeaWorld

30/03/2010

Het recente bericht (zie dit artikel van de BBC voor meer informatie) dat de orka Tilikum zijn trainer heeft aangevallen en gedood is eigenlijk geen nieuws.

Het is namelijk al de derde keer dat ‘Tilly’ een slachtoffer heeft gemaakt. Dit telkens terugkerende agressieve gedrag is heel verontrustend, vooral ook omdat het laat zien hoe groot het gevaar is dat zowel mensen als dieren lopen – alleen omwille van wat vermaak.

Het zogenaamde ‘natuurbehoud’ waarvoor openbare aquariums zoals SeaWorld zich naar eigen zeggen inzetten, is niet meer dan een dekmantel voor een bedrijf dat dieren wreed behandelt en uitbuit. Uit onderzoek is gebleken dat deze zeer intelligente walvissen in gevangenschap ernstig lijden, zowel mentaal als fysiek.

Lees hier over de argumenten tegen zeezoogdieren in gevangenschap

Een tragedie voor mens en dier

Sandra Cnossen-Albers, directeur WSPA Nederland  zei hierover: “Het schokkende nieuws dat een dierentrainer is aangevallen door een orka in het pretpark SeaWorld in Orlando herinnert ons weer eens aan het feit dat deze dieren totaal ongeschikt zijn om in gevangenschap te houden.”

“Orka’s zijn heel intelligente zoogdieren, die door hun trainers tegen hun wil wordt geleerd om kunstjes te doen. Doordat mensen hen dwingen om in hun betonnen gevangenissen onnatuurlijk gedrag te vertonen ondergaan ze verschrikkelijke stress. Dit is immers niet de manier waarop ze zich in het wild zouden gedragen. Ze vinden het echt niet leuk om te ‘spelen’ in zo’n traumatische omgeving.”

Wat is er verkeerd aan om orka’s in gevangenschap te houden?

Een situatie als deze, waarin een wild dier en een mens zo met elkaar omgaan, zou niet mogen bestaan. Doordat de dieren hiertoe worden gedwongen leidt dit er maar al te vaak toe dat trainers gewond raken of zelfs worden gedood.

De gebeurtenissen die we op het nieuws zien zijn tragisch, maar onvermijdelijk. Ze zijn een direct gevolg van een dier dat zijn natuurlijke gedrag vertoont in een stressvolle, onnatuurlijke omgeving. In het wild zijn orka’s voortdurend onderweg. Vaak reizen ze wel 160 kilometer per dag – en soms trekken er wel vier generaties gezamenlijk op, omdat vrouwtjes wel 90 jaar oud kunnen worden.

In gevangenschap hebben ze maar toegang tot één duizendste deel van een procent van de ruimte die ze in hun natuurlijke omgeving, de oceaan, hebben. Hun levensverwachting is dan ook aanzienlijk korter. Geen aquarium of zwembad kan de uitgestrekte oceaan waarin ze normaal leven ook maar enigszins benaderen en ze kunnen daar ook geen uiting geven aan hun complexe gedrag en behoeften.

Hoe u kunt helpen…

Zeeaquariums en attracties zoals deze worden gebouwd om publiek te trekken en winst te maken. De behoeften van de dieren komen nooit op de eerste plaats.

WSPA  voert campagnes om een einde te maken aan het gebruik van dieren voor entertainment. Wie van dieren houdt, gaat niet kijken naar zeezoogdieren die in gevangenschap worden gehouden. In plaats daarvan kunt u helpen te zorgen dat het de dieren goed gaat in hun natuurlijke omgeving.

Sandra voegt daaraan toe: “WSPA is ervan overtuigd dat deze wrede en onnodige attracties in stand worden gehouden door het toerisme. De enige manier om bedrijven tot veranderingen te dwingen is door er niet meer voor te betalen en zo niet meer bij te dragen aan hun succes. Met verantwoorde vormen van toerisme kunt u deze bijzondere dieren in het wild bekijken, waar ze thuishoren.”

Lees hier over het treurige lot van dolfijnen in gevangenschap

Hier kunt u meer te weten komen over diervriendelijk reizen